taszári reptér / forrás: google
Fotó: taszári reptér / forrás: google
rövid hír

Versenyeztetés nélkül, egy féléves vagyonkezelő cégnek adta el az állam a taszári repteret

Forbes
2021. november 26. 3 perc olvasás

A kormány pályáztatás nélkül passzolta el a területet egy olyan cégnek, amit idén májusban alapítottak és a végső tulajdonosa is rejtély. A használaton kívül lévő katonai légibázisból kereskedelmi repülőteret alakítanának ki.

A Magyar Közlönyben csütörtökön közzétett kormányrendelet szerint a kormány támogatja a taszári repülőtér területének kereskedelmi, ipari és logisztikai célú hasznosításával kereskedelmi repülőtér kialakítását. 

Mint írják, az állami tulajdonú ingatlanrészeket a versenyeztetés mellőzésével, legalább a független ingatlanforgalmi szakértő által megállapított forgalmi értéken értékesítik. Az adásvételi szerződés megkötésével a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, Mager Andreát bízták meg, a határidő év vége. Az eladó a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Ki a rejtélyes vevő?

A nyilvános cégadatok alapján a SGF Silu Global Fund Holding Zrt.-t 2021. március 27-én alapították 5 millió forintos jegyzett tőkével. A vezetőség tagja és egyben vezérigazgatója Cseke István, valamint Németh János.

A végső tulajdonost nem tüntetik fel, aminek oka lehet az ellentmondásos közzététel, vagy a körbetulajdonlások esete.

Némethnek és Csekének egyébként egy másik közös cége is van, a Németh és Cseke Kft. A padló- és falburkolatokkal foglalkozó pápai székhelyű cég 2020-ban 962 millió forintos árbevétellel és 20,7 millió forintos adózott eredménnyel zárt.

Nem ez az első, hogy a taszári reptér eladása felmerül, 2009-ben az akkor bejelentkezett vevő végül nem fizette ki a vételárhátralékot, így az üzlet elbukott.

Kérdéseinkkel megkerestük a Vagyonkezelőt, valamint Cseke és Németh padlós cégét, de egyelőre nem kaptunk tőlük választ. Amennyiben válaszolnak, frissítjük a cikket. 

Mi az a taszári reptér?

Az MH Kapos Bázisrepülőtér egy jelenleg használaton kívüli katonai légibázis közvetlenül Taszár mellett, Somogy megyében. 1936-tól 1995-ig a Magyar Honvédség és azok elődjei használták, míg 1995 és 2004 között, a délszláv háború idején, az USA légiereje használta bázisként. 2005 októbere óta használaton kívül van.

Frissítés: időközben érkezett válasz Cseke Istvántól és Németh Jánostól. Konkrétumokat nem említettek, de állításuk szerint hamarosan bővebb tájékoztatást adnak a médiának.

Borítókép: Google