Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa

Zsebből vásárolt óriástelket Veres Tibor autós cége, a Kopaszinál épít zöld autós fellegvárat

Budán vásárolt 18 000 négyzetméteres ingatlant Veres Tibor autós cége, az Auto Wallis. A területen csaknem tízmilliárd forintos beruházással nemcsak egy öt márkának helyet adó kereskedés épül, hanem egy komplett autós szolgáltatóközpontot hoz létre az Auto Wallis (AW).

A Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, amelyen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság – írja a vállalat közleménye a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A telek a Strabag tulajdonában állt, az AW Porperty Kft. a vételárról nem közölt információt, csak azt, hogy teljes egészében saját tőkéből finanszírozták.

Erre volt is lehetősége, ugyanis a harmadik leggazdagabb magyar, Veres Tibor érdekeltsége,  – ahogyan korábban a Forbes.hu beszámolt róla – az AutoWallis 2020-ban a járványhelyzet ellenére ért el 88 milliárd forintos rekordbevételt.

Zöld építkezés

A területnek egyelőre a felén kezdődik a beruházás, ami közel 10 milliárd forintból valósulhat meg. Nem pusztán öt márkának helyet adó kereskedés épül, hanem egy komplett autós szolgáltatóközpontot hoz létre a vállalkozás.

A beruházást  az AW által kibocsátani tervezett zöld kötvényekből, illetve projekthitelből valósítaná meg.

Zöld kötvényt kizárólag olyan cég bocsáthat ki a Magyar Nemzeti Bank és a BÉT követelményrendszere szerint, amely megfelelő vállalásokat tett karbonsemleges működésre és zöld befektetésekre. Az AW idén jelentette be, hogy fejleszti az e-mobilitást, így növeli az elektromos töltőállomások, gyorstöltőket telepít, saját és bérautó flottájában (Share Now autómegosztó) pedig növeli az elektromos vagy hibrid járművek számát. Ezen felül vizsgálják az úgynevezett ESG (Environmental, Social and Governance) minősítés megszerzését is, amivel még több zöld befektetést vonzhat magához a cég.

A Share Now is jelentősen bővíti elektromos és hibrid járműparkját, sokat dobva a cégcsoport zöld portfólióján. Forrás: Share Now

A Szerémi és a Hunyadi János út által határolt területen való fejlesztésről bizakodóan ír az AW: a közvetlen környéken várhatóan 3 ezer új lakás, 250 ezer négyzetméternyi iroda épül, közel 30 ezer lakóval, mely önmagában jelentős többletforgalmat jelenthet ezen a környéken.

Komoly terjeszkedés

Az AW az elmúlt pár évben komoly portfólióbővítést hajtott végre,

  • 2020 elején a legnagyobb magyar Opel-kereskedést szerezték meg,
  • szintén tavaly áprilisban megkezdték a Jaguar és Land Rover modellek magyarországi forgalmazását,
  • tavaly nyáron átvették  a legnagyobb szlovén BMW márkakereskedést,
  • Valamint tavaly a Nyugat-Magyarországon meghatározó pozíciójú, hét jelentős autómárkát (Dacia, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Suzuki és Toyota) értékesítő és szervizelő Iniciál Autóházban történt részesedésszerzést jelentette be a társaság.
  • Ezen felül karnyújtásnyira kerültek, hogy az Opel forgalmazója lehessen három régiós országban.
  • a Share Now autómegosztó vállalkozás pedig új Fiat 500 Hybridekkel és Mini Cabriókkal bővíti a flottáját.

Borítókép: Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa

Oszd meg!