Fotó: Toa Heftiba/ Unsplash
rövid hír

Nem merik átárazni az étlapokat, küzdenek a vendéglátósok

Forbes
2022. március 22. 3 perc olvasás

A vendéglátóipart még ki sem heverte a covidot, máris ismét satuba került az orosz-ukrán háború miatt bizonytalanná vált nemzetközi turizmus, illetve a megtöbbszöröződött rezsiköltségek és az alapanyagok drágulása miatt. A költségnövekedés nagy részét továbbra is kénytelenek lenyelni az étterem-tulajdonosok. Kérdés, hogy a belföldi turizmus elég lesz-e arra, hogy a felszínen maradjanak.

A Világgazdaság kérdezte meg Kovács Lászlót, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnökét, aki azt mondta:

az éttermek eddig sem hárították át az indokolt mértékben az áremeléseket a fogyasztókra.

Kovács szerint a nyár vízválasztó lehet az idén, fontos lenne belföldön tartani a turistákat, hogy ne külföldre vigyék a pénzüket, hanem tartsák életben a vendéglátóipart. Félmillió ember megélhetése függ közvetlenül és közvetve – családtagokkal együtt – a vendéglátástól. Kovács László szerint most teljesül be, amit másfél éve jelzett, hogy az újranyitás után derül ki, hogy ki bírja még tovább finanszírozni a következő éveket. Mindezt úgy, hogy

tartalékokat képezni az elmúlt két évben nem volt lehetőség, és úgy tűnik, az idén sem lesz, ezért is lenne fontos a korábbiakhoz hasonlóan sikeres turisztikai kampányokkal itthon tartani a belföldi vendégeket.

A vendéglátósok szerint idén nyáron különösen fontos, hogy a magyarok itthon nyaraljanak. Fotó: Hévíz.hu

Nem mernek az árakhoz nyúlni

Egyelőre mindenki erősen ellenáll az áremelési kényszernek, hiszen nem akarják átlépni azt az árszintet, amely miatt már csökkenne a forgalmuk, de a 25-30 százalékos emelésre valószínűleg rákényszerülnek, különben tönkremennek. Egyelőre az elmúlt két évben felhalmozódott

lakossági megtakarítások elég fedezetet nyújtanak a fogyasztási szint fenntartására, a korlátozásokkal teli időszak után az emberek szívesen költekeznek, és igyekeznek a lehetőségekhez mérten jól érezni magukat.

Kérdés, hogy amikor a nemzetközi helyzet, a háború miatt megcsappanó ukrán gabona- és takarmánynövény-export, az esetleg elzáródó orosz gázcsapok, az akadozó acéltermelés és az egyéb begyűrűző hatások nyomán elkerülhetetlenné válhat az élet minden terén jelentkező áremelkedés, az mennyire fogja majd vissza a fogyasztást. Egy családi ebéd ára most egy négytagú asztaltársaság esetében 15-20 ezer forintba kerül, de nem fognak érte 25-30 ezer forintot kifizetni, még akkor sem, ha a jóval nagyobb végszámlán a vendéglős egy forinttal sem keres többet – hívta fel a figyelmet Kovács.

Borítókép fotó: Toa Heftiba/ Unsplash

Kapcsolódó: 

Akár 50 százalékkal is emelhetik áraikat az éttermek

Öt alapanyag, amelyeknek kilőhet az ára a háború miatt