Üzlet

Véd a harmadik Pfizer az omikron ellen

Forbes
2021. december 13. 1 perc olvasás

Izraeli kutatók szerint a Pfizer és a Biontech covid-vakcinájának három adagja megfelelő védelmet nyújt a koronavírus új variánsa, az omikron ellen – írja a Reuters. 

Hatásos a tripla adag Pfizer az omikron ellen. Az izraeli kutatómunka a pár nappal ezelőtt a vállalat által publikált tanulmánnyal cseng össze, ami szerint a

harmadik, ismétlő oltás az új variáns elleni védelem egyik kulcsa lehet.

A tanulmányt a Sheba Medical Center és az izraeli Egészségügyi Minisztérium Központi Virológus Labóratóriuma végezte el, amiben két húszfős csoport vérmintáját hasonlították össze. Az egyik csoport 5-6 hónapja kapta utolsó oltását, míg a másik az utóbbi hónapon belül már felvette a harmadik, ismétlő dózist.

Azok az emberek, akik 5 vagy 6 hónappal ezelőtt kapták a második adagot, nem rendelkeznek védettséggel az omikron ellen mondta a Sheba igazgatója, Gili Regev-Yochay. A jó hír viszont, hogy az ismétlő oltás nagyjából százszorosára növeli a védettséget.

Az izraeli csapat a vállalati kutatókkal ellentétben az „igazi” vírussal dolgozott, míg utóbbiak egy, az omikron főbb mutációit leképző úgynevezett pszeudovíruson kísérleteztek.

Borítókép: Marco Verch / Flickr