Fotó: Alcsútdoboz, 2014. november 18. Orbán Viktor miniszterelnök, Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Mészáros Beatrix, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) a kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
rövid hír

Van az a pénz: a nagy Bige-Mészáros üzlet

Forbes
2022. február 08. 3 perc olvasás

Bige László akciót hirdetett a magyar gazdáknak tavaly decemberben, a felcsúti dollármilliárdos épülő agrárintegrátora le is csapott a lehetőségre. 

A 24.hu piaci források alapján arról ír, hogy a Bige László érdekeltségébe tartozó Nitrogénművektől 10,5 milliárd forint értékű műtrágyát vett tavaly december és idén január között a Mészáros Lőrinc-féle Agrolink, méghozzá készpénzes előrefizetéssel. 

Érthető üzlet

Az üzlet abból a szempontból érthető, hogy Bige tavaly december elején hirdetett akciót: egy Black Friday-nap után bejelentették, hogy tavaszig csak a magyar piacit szolgálják ki, a külföldi gyárak árszintje alatti árral. A műtrágyagyártás alapja a gáz, ennek ára jócskán elszállt, ami miatt akadozik a gyártás, több helyen tavaly le is álltak az üzemek Európában (a Nitrogénművek nem). Bigéék szerint a magyar piacon ellátási gondok is lehetnek tavasszal. 

Műtrágyabalhé: ne azt nézzük, amit mondanak, hanem amit csinálnak

Furcsa üzlet

Az üzlet abból a szempontból viszont nagyon is fura, hogy a NER első számú oligarchája üzletelt a kormánylapok által csak „vörös bárónak” nevezett vállalkozóval, akire az ügyészség börtönt kért és komoly bírságot kapott a GVH-tól kartellezés miatt, ő maga pedig nyíltan támogatja az ellenzéket és annak miniszterelnök-jelöltjét. 

2020-ban a Nitrogénművek konszolidált árbevétele 95,7 milliárd forint volt, vagyis tényleg nagy üzletről van szó. 

Ami nyilván nem jött rosszul a műtrágyakirálynak, miközben a gyárai komoly kötelezettség-állománnyal rendelkeznek (a nagyívű fejlesztési projekteket kötvénykibocsátásból fedezték), a növekvő gáz- és energiaárak pedig jócskán megemelik a termelési költségeket. 

Bige-Mészáros-Csányi: integrátorok

Az elmúlt években Mészáros lett a legnagyobb földesúr az országban, a címet Csányi Sándortól vette át, mindketten komoly pozíciókkal rendelkeznek az agráriumban. Az Agrolink Mészáros friss cége, ún. agrárintegrátor, szerepében hasonló a Csányi érdekeltségébe tartozó KITE-hez. Sőt, Csányi egy interjúban korábban nyílt kihívásnak nevezte, hogy az integrátorok piacára megérkezett Mészáros is

A hatalmasra duzzadt mezőgazdasági birodalom számára logikus lépés volt egy saját integrátort alapítani, ami nyilván nemcsak a Mészáros-földeket, hanem idővel más gazdákat is kiszolgálhat majd. Vagyis a KITE egyik konkurense a társaság, de nemcsak az övék, hiszen ilyen integrátorként működik Bige Nitrogénműveke és annak leánycégei.