Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ennél a vakcinánál 146 nap után kezd csökkenni a védelem, de így is alacsony az újrafertőződés

A koronavírus delta variánsával együtt megérkeztek az úgynevezett áttöréses covid-fertőzéses esetek is, vagyis amikor a már beoltottak is elkapják a vírust. Dobson Szabolcs szakgyógyszerész, aki Facebook-oldalán folyamatosan tesz közzé szakirodalmi adatokat és híreket a covidoltásokról, most egy izraeli kutatásra hívta fel a figyelmet, amely a Pfizer-vakcinák áttöréses fertőzések elleni hatékonyságát vizsgálta.

Az eredmények szerint kevesebb mint 5 hónappal (pontosan 146 nappal) a második oltást követően

az áttöréses fertőzések gyakorisága összességében körülbelül a duplája az oltástól számított 146 napon belülinek.

Az áttöréses eseteket valószínűleg a delta variáns okozza. Forrás: Dobson Szabolcs szakgyógyszerész Facebook-oldala

A korcsoportok között nem mutattak ki statisztikailag jelentős különbséget, de tendenciájában az idősebbek esetén a különbség markánsabb. Az áttöréses fertőzések mögött vélhetően a delta vírusvariáns áll.

Dobson Szabolcs kiemeli, hogy ez egy retrospektív kohorsz vizsgálat volt, amelyben csaknem 34 ezer, két Pfizer-oltást kapott személy (49 százalék nő, átlagéletkor 47 év) vett részt. A PCR-teszteket idén május 15-e és július 26-a között végezték el, legalább két héttel a második oltás után.

Több mellékhatással jár-e a harmadik oltás, mint az első kettő? 

A szakgyógyszerész egy másik izraeli kutatást is idézett a napokban; ez a 3. Pfizer-oltások mellékhatásaival foglalkozik. Egy felmérésben mintegy 4500 ember adott választ a nemkívánatos hatásokkal kapcsolatos kérdésekre. A válaszolóknak az emlékeztető Pfizer-oltást július 30-án vagy augusztus 1-én adták be.

88 százalékuk azt válaszolta, hogy a harmadik adag után is hasonlóan vagy jobban érezte magát, mint a második oltás után.

31 százalék jelentett nemkívánatos hatást, leggyakrabban fájdalmat az oltás helyén. Körülbelül 0,4 százalékuk tapasztalt nehézlégzést és egy százalékuk mondta, hogy egy vagy több mellékhatás miatt orvosi kezelést vett igénybe. Dobson szerint azonban fontos hangsúlyozni, hogy ezek kezdeti és a válaszadók által megadott jelentések.

Borítókép: Marco Verch // Flickr

Oszd meg!