Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vida József és Balog Ádám

Többet költöttek az állami hirdetők, megduplázta a profitját a TV2 tavaly

Bár a teljes reklámpiacról közel hétmilliárd, a televíziós szegmensből pedig több mint kétmilliárd forint tűnt el a covid-krízisben, a magyar milliárdosok kezében lévő TV2 Zrt. így is több mint duplájára, csaknem 4 milliárd forintra növelte profitját. 

Az egyik legnézettebb kereskedelmi adó mellett tucatnyi egyéb csatornát is magába foglaló TV2 csoport hivatalosan ugyan még nem tette közzé 2020-as beszámolóját, de a vállalat tulajdonosai már elfogadták azt. A G7 gazdasági hírportál a közgyűlésről leadott cégbírósági iratok alapján írta meg a tavalyi eredményeket. Ezek szerint a tavalyi évet

3,9 milliárd forintos adózott eredménnyel zárták, amely bő 2 milliárddal haladja meg a korábbi évekhez képest szintén kiugróan jónak számító 2019-es nyereséget.

Az egyelőre nem látszik, hogy mindezt mekkora bevétel mellett sikerült elérni, de nem lenne meglepő, ha a TV2 a szűkülő piacon is képes lett volna növelni a forgalmát, és ez eredményezte volna a profit megugrását is. A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) adatai alapján a járvány miatt 2020-ban a hazai hirdetési médiatorta 3 százalékkal csökkent, és bár a televízió a jobban teljesítő szegmensek között volt, ám itt is visszaesést hozott az előző év.

Az MRSZ szerint azonban a hirdetők nem ugyanúgy reagáltak a kedvezőtlen gazdasági folyamatokra.

Miközben a versenypiaci ráfordítások majdnem 6 százalékkal csökkentek tavaly, addig az állami hirdetők jelentősen, bő 11 százalékkal többet költöttek a járvány évében, mint 2019-ben.

Utóbbiból a TV2 elég sokat profitálhatott. A csoporthoz azóta ömlik látványosan az állami pénz, hogy Andy Vajna 2015-ben megvásárolta, és ez nem változott azt követően sem, hogy a cég Vajna halála után Mészáros Lőrinc üzleti környezetébe került.

A TV2 Zrt. listaáron 23,69 milliárd forintnyi állami reklámbevételre tehetett szert 2020-ban.

Ez amellett, hogy közel nyolcszorosa a konkurens RTL hasonló bevételeinek, a TV2 2019-es teljesítményét is majdnem 5 milliárd forinttal haladhatja meg.

A TV2 médiacsoportban több, a Forbes milliárdos listáján szereplő üzletember is érdekelt, így Vida József Takarékbank-vezér mellett Gál Miklós is, de a Szlovéniában terjeszkedő médiavállalat mögött nemrég megjelent egy, a leggazdagabb magyarhoz, Mészáros Lőrinchez köthető tőkealap is. 

A TV2 tavaly ősszel megvette a harmadik legnagyobb szlovén tévétársaságot, idén februárban pedig elindította streamingszolgáltatását.

Elindította streaming szolgáltatását a TV2

Borítókép: Vida József TV2 tulajdonos, a Takarék-vezér Balog Ádámmal (azóta a Magyar Bankholding igazgatósági tagja) // Fotó: MKB

 

Oszd meg!