Fotó: kórház, koronavírus, Izrael, egészségügy
rövid hír

Az államé lett a legnagyobb magán meddőségi centrum

Forbes
2021. szeptember 07. 4 perc olvasás

A Tritonlife Róbert Magánkórház eladta az államnak a a Róbert Károly
Meddőségi Centrum Kft.-t, ezzel állami tulajdonba került „az ország legnagyobb és legnépszerűbb” magán meddőségi centruma.

Nem ez az első magán meddőségi központ, amely állami tulajdonba kerül, a mostani vásárlásról a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelettel gyorsan közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítették, tekintettel „a népességfogyás hatékony megállításának és a meddőségi kezelések széles körben elérhetővé tételének szükségességére”.

A lépés illeszkedik ahhoz az idén nyáron elfogadott törvényhez, amely szerint

2022. július 1-től kizárólag állami intézményben lehet meddőségi kezelést végezni, idén szeptember 30-tól pedig már nem is lehet magánklinikákon belekezdeni az új beavatkozásokba.

A bejelentés óta megnőtt a külföldi meddőségi klinikákat felkereső magyar párok száma; erről ebben a cikkünkben írtunk. 

A tranzakcióról kiadott, Forbes.hu-nak is eljuttatott közleményében a Dr. Fábián Lajos Károly, a Tritonlife csoport társtulajdonos elnöke hangsúlyozta: több mint egy éve folytatnak tárgyalásokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel a meddőségi központok átszervezése ügyében.

Jól működő rendszert adnak át


Dr. Fábián Lajos Károly elmondta, nagyon sok – néhol politikai színezetű – kérdést kap a hazai meddőség átalakítása kapcsán, azonban ezek megválaszolása nem az ő hatásköre és feladata. „Én nem politikus, hanem szakember és üzletember vagyok. Tárgyaltunk, és

kölcsönösen előnyös megállapodást kötöttünk a magyar állam képviselőivel, fair piaci feltételek szerint. Egy valóban nagyon jól működő és kiváló eredményekkel rendelkező szakmai rendszert adunk át a magyar államnak, amiért tisztességes piaci árat fizetett a vevő”.

A Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft.-t azért alapították az idén, hogy a Tritonlife Róbert Magánkórházból – ami egy zártkörűen működő részvénytársaság – ki tudják szervezni a kifejezetten meddőségi jellegű
tevékenységet, és át tudják adni a vevőnek. Ez az elmúlt hónapokban megtörtént, a szakdolgozóik átszerződtek, az orvosi garnitúra változatlan.

Mostantól tehát megszűnt a magán meddőségi tevékenység, és állami keretek között zajlik tovább az ellátás.

Fábián szerint „egy dolog biztosan változik, és talán ez a legfontosabb. A meddőségi pácienseknek e pillanattól nem kell fizetniük sem a kezelésért, sem a gyógyszerekért az ország legnagyobb és legnépszerűbb (volt) magán
meddőségi centrumában. Ez jelentős könnyebbség a kezelésre szoruló párok számára, és én is remélem, hogy ezzel még több rászoruló, gyermeket akaró pár jut el álmai megvalósulásáig. Minden más változatlan, ami talán nagy előny.

Hangsúlyozta: a Tritonlife csoport minden más – nem meddőségi – tevékenysége változatlanul folyik a Tritonlife Róbert Magánkórházban is, továbbá budapesti és vidéki bővülésük is töretlen.

A meddőségi részleg pusztán egy kis szelete volt a tevékenységüknek, ami nettó árbevételük mindössze néhány százalékát adta.

Fábián reméli, hogy „a 15 év alatt felépített sikeres és pácienseink körében igen népszerű Róbert meddőségi központ jó hírnevét az új tulajdonos is tovább öregbíti.”