Fotó: Etele Pláza
Üzlet

Százmilliárdba került, de mitől okos az Etele Pláza?

Unyatyinszki György
2021. szeptember 20. 4 perc olvasás

Még nagyobb, még jobb, még szebb, na de okosabb? Utóbbi jelző újdonságként hat a plázák meglehetősen telített budapesti térképén is, nézzünk hát bele, mitől lehet okos a vásárlás az Etele Plázában.

Az okospláza élményéhez alapvetés egy mobilalkalmazás: az Etele Pláza appja parkolóhelyet keres és elnavigál az általunk keresett üzlethez, valamint az érdeklődési körünk és életkorunk alapján felhívja a figyelmet az elérhető kedvezményekre és ajánlatokra. Az összesen 1300 parkoló csaknem 130 elektromos állomásán az elektromos autók töltésére is van lehetőség, amelynek árát a parkolással együtt az alkalmazáson keresztül egyszerűen ki lehet fizetni – írja közleményében a fejlesztő Futureal.

Tetőkert és belső télikertek is oldják az épület tömegét. Forrás: Etele Pláza/Facebook

A bejáratoknál elhelyezett interaktív LED-fal inkább a futurikus élményt erősíti, viszont az épületben számos USB-csatlakozóval ellátott pad, illetve egy nagyméretű digitális játszószőnyeg is rendelkezésre áll.

Az információs pultnál egy magyarul is beszélő Pepper robot igazítja útba az érdeklődőket. Forrás: Etele Pláza/Facebook

A vásárlás több órát is igénybe vehet, az étkezés légköre tehát nem lényegtelen körülmény.

Az épület ételudvarában több mint ezer ember tud egyszerre enni,

a különféle ültetési rendszerek és bútorzat típusok kiválasztásánál a vendégek életkorát és eltérő fogyasztási szokásait is figyelembe vették, ezért ezt az embertömeget ideális esetben nem érzi a látogató. A családosok számára külön étkezőterület is rendelkezésre áll, ahol gyermekméretű asztalok és székek mellett, játszószőnyeg, TV és interaktív játékok is lefoglalják a gyerekeket.

Gyerekfárasztó elemek a nyugodt étkezéshez. Forrás: Etele Pláza/Facebook

A látássérülteket egy világújdonságként ismertetett rendszer, az Óbudai Egyetemen kifejlesztett Ariadné segíti. Az „okosbottal” működő innovatív informatikai és mechanikai megoldásnak ez a világpremierje is, hiszen első alkalommal működik kereskedelmi környezetben.

A látogatók biztonságát és egészségük védelmét is a legkorszerűbb eszközök szolgálják. A Futureal „Stay Safe” kezdeményezésének megfelelően

a belső terek – ahol csak lehetséges – szinte teljesen érintésmentesek –

gondoljunk például a mosdók csapjaira. A légtechnikai rendszer UV-lámpás csírátlanító szűrőegységei fertőtlenítő vegyszer használata nélkül, másodpercek alatt pusztítják el a levegőben lévő vírusok és baktériumok közel 100 százalékát. A legforgalmasabb területeken és a mosdókban fertőtlenítési pontok állnak rendelkezésre. A mozgólépcsők gumiszalagjait folyamatosan, mozgás közben, egy beépített készülék fertőtleníti a minél nagyobb biztonság érdekében. A bútorok antibakteriális, vírusölő felületet kaptak, és a mosdókat is érintés nélkül lehet használni.

Az épület fejlesztője, a Futureal, amely a kelet-közép-európai régió egyik vezető ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoportja, Európa 10 legnagyobb ingatlanfejlesztője között tartják számon. Alapítása óta a Futureal-csoport portfóliója több mint 180, összesen 3 millió négyzetméter bruttó alapterületű ingatlanfejlesztési projekttel bővült, több mint 5 milliárd euró értékben. A csoport alapítói Futó Péter és Futó Gábor, akik szerepelnek a Forbes milliárdos listáján is.

Képek és borítókép: Facebook // Etele Pláza