Üzlet

Újabb európai unikornis született, a magyar bevásárlók is jól ismerik

Forbes
2021. július 01. 4 perc olvasás

A három nemzetközi piacon tevékenykedő Rohlik csoport, amelyhez a magyar Kifli.hu is tartozik, legújabb finanszírozási körében 100 millió eurós forráshoz jutott, ezzel az unikornis startupok közé lépett be. Értéke immáron 1 milliárd euróra tehető.

A Rohlik csoport sikeresen összegyűjtött 100 millió eurót, az új finanszírozási kör 1 milliárd euróra értékeli a vállalkozást – közölte a Forbes.hu-val a társaság.

A Rohlik csoport, amelynek székhelye a Cseh Köztársaságban található, és amely a vásárlóknak azt ígéri, hogy minőségi élelmiszert és több mint 17 000 „mindennapi” terméket (egy ideje már gyógyszert is) szállít ki mindössze két órán belül,

100 millió eurós C sorozatú finanszírozást gyűjtött 1 milliárd eurós értékelés mellett, így unikornis startupnak minősül.

A Rohlik Európa egyik vezető online élelmiszer-kiszállítási vállalkozása:

  • 2020-ban 300 millió eurót meghaladó árbevételre tett szert,
  • 3 nemzetközi piacon több mint 750 000 ügyfelet szolgál ki.

Nagy terjeszkedésben vannak

A finanszírozási kört az Index Ventures vezeti, és további befektetők képezik részét. A cégcsoport a friss tőkét a nemzetközi terjeszkedés felgyorsítására és innovációkra fordítja, és mint írják, a mostani tőkebevonás a meglévő részvényeseknek a vállalatba való befektetés iránti erős igényét tükrözi. Egy olyan vállalatéba, amely egy korábbi cseh startupból európai trendteremtő technológiai vezetővé nőtte ki magát, és egyre inkább jelen van az egész kontinensen.

A magyar és az osztrák piacon való sikeres terjeszkedését követően az elkövetkező hónapokban a Rohlik Münchenben is megkezdi működését, majd hamarosan további német városokban is megjelenik. Sőt, a közeljövőben Romániára, Olaszországra, Franciaországra és Spanyolországra is kiterjesztik a szolgáltatásukat, azzal a céllal, hogy Európa vezető piaci szereplőjévé váljanak.

A társaság szerint sikerük az online élelmiszervásárlás jelentős növekedési potenciálját és fogyasztók általi egyre gyorsuló elfogadottságát tükrözi.

Még gyorsabbak akarnak lenni

A Rohlik csoport gyorsan Európa vezető online élelmiszer-kiszállítási szolgáltatójává nőtte ki magát. A vállalatot 2014-ben alapították azzal a céllal, hogy emelje az élelmiszerek minőségének és szolgáltatásának színvonalát az élelmiszeriparban.

Fotó: Orbital Strangers
Tomáš Čupr, a Kifli.hu alapítója / Fotó: Orbital Strangers

Az alapító vezérigazgató, Tomáš Čupr úgy véli, hogy a vásárlók megérdemlik, hogy jobb ételeket fogyasszanak, és azokat kiváló minőségű szolgáltatással szállítsák házhoz részükre.

Čupr most azt mondta: „Március elején jelentettük be az első finanszírozási kört, amelynek keretében 230 millió dollárt gyűjtöttünk. Három hónap elteltével további finanszírozást kaptunk az Index Venturestől. Ez a befektetés azt mutatja, hogy befektetőink bíznak a Rohlik csoport gyors növekedésében.”

Szerinte ma már úgy tekintenek a Rohlikra, mint egy olyan európai vállalatra, amely képes gyorsan terjeszkedni a nagy igényekkel rendelkező nyugat-európai piacokon. „Az újonnan biztosított finanszírozás segít abban, hogy az eredetileg tervezettnél is gyorsabbak legyünk az új piacra lépések, a teljesítőközpontok automatizálása és az innováció általános üteme terén, beleértve a kiváló tehetségek felvételét is.”

Az egyik első cseh unikornis

Ezzel a legutóbbi finanszírozási körrel a Rohlik lett a legújabb európai unikornis, és az egyik első unikornis a Cseh Köztársaságból.

Jan Hammer, a befektetési kört vezető Index Ventures partnere azt mondta: „A már most is jövedelmező Rohlik vállalat jelentős növekedésnek indult az új régiókban, és minden statisztika alapján kitűnően teljesít. Az általuk képviselt egyedi üzleti modell győztes receptnek minősül: egyszerre kínál kényelmet és termékek széles skáláját a feltétlenül szükségestől a helyi gyártású, kiváló minőségig.”