Üzlet

Ultramodern pincészetet épít a Sauska Borászat Tokaj-Hegyalján

Bagi László
2020. február 27. 3 perc olvasás

Történelmi borvidék dűlői között, a tokaji Padi-hegy tetején két lencseszerű látogatóközpont, alattuk ultramodern feldolgozóüzem kap helyet. Az épület tetején kerteket alakítanak ki, ahonnan pár lépésnyire már a dűlők szőlőültetvényei indulnak. A Mádtól néhány kilométerre, Rátka község közelében épülő komplexum tervezője a Bord Építész Stúdió.

Ahogy a tervező stúdió fogalmaz, „a programnak megfelelően az új borászat nem a hagyományos értelemben vett házszerű ház lesz. A távolból nézve csupán két, a szőlőben úszó, szoborszerű tál jelenik majd meg. A hegytetőn elhelyezett két lencse, mint kíváncsi szempár tekint ránk.”

A koncepció szerint a borászat a hegy déli lejtőjének tetején épül. A két, egyenként 36 méter átmérőjű, tál formájú épületben a látogatók által bejárható területek, borbíráló és kiállítóterek kapnak helyet, míg a technológiát teljesen a föld alá süllyesztik.

A tágas előtérben található a vinotéka, a bejárattal szemközt íves lépcső vezet a hordós érlelés terébe, ahol a látogatók képet kaphatnak a borkészítés folyamatáról. Belépve a hatalmas, tálszerű terekbe egy látványkonyha várja a látogatókat és a hegyről lepillantva nem mindennapi panoráma tárulhat elénk.

A stúdió számára a tervezés folyamán meghatározó volt az épületből a környezetre való rálátás, illetve a természettel való szoros kapcsolat, ezért mind a borbíráló, mind a kiállítóteremből közvetlenül kiléphetünk egy-egy hatalmas kilátóteraszra, illetve fellépcsőzhetünk az épület tetején kialakított zöld kertekhez is, ahonnan pár lépésnyire már a dűlők szőlőültetvényei indulnak.

Az üzemi területek, a föld alá süllyesztett technológiai egységek északról kapcsolódnak a látványos, lencseszerű épületekhez.

Ezekben a szabad szem számára láthatatlan terekben zajlik majd a szőlőfeldolgozás, a préselés, az erjesztés, az acéltartályos-, valamint a hordós erjesztés, egyszóval a borkészítés folyamata.

Mint a tervezők írják, „a funkcionális térszervezése tiszta, egyértelmű, a szőlő az üzem nyugati oldalán érkezik, a kész bor pedig a keleti oldalon távozik”.

Valóságos csodát épít a debreceni cég Tokaj-Hegyalján

A beruházás összértéke nagyságrendileg 3,1 milliárd forint. Az épületet várhatóan 2021-ben adják át.

A fiatalnak számító, mégis tapasztalt céget egyébként még 2006-ban alapította Bordás Péter és szintén építész felesége, Pém Ildikó. A stúdiót korábban a világ 57 legígéretesebb építészirodája közé választották.

Ők képviselték az országot a 2012-es Velencei Építészeti Biennálén, megvalósult épületeik között olyan épületek szerepelnek, mint az Etyeki Kúria Borászat központja, a Korda Filmstúdió látogatóközpontja, a debreceni Nagyerdei Stadion, a budapesti Hidegkuti Stadion és a mádi Holdvölgy Borászat épülete. A stúdió a budapesti és debreceni után 2017 őszén nyitotta meg harmadik, svájci irodáját Zürichben.

Az építészstúdió által készített videóból további részletek is kiderülnek a beuházásról.

A képek forrása: bordstudio.hu / Látványtervezés: Homologue – Ölbey Zoltán