MTI/AP/Emilio Morenatti
Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti
rövid hír

Ukrán Biztonsági Tanács: A magyarok már az invázió előtt tudtak az orosz támadásról

Forbes
2022. május 02. 2 perc olvasás

Olekszij Danyilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője állítja ezt.

Magyar idő szerint este fél 11-kor a Kyiv Independent tweetet osztott meg. Ebben az áll, hogy az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi tanács vezetője, Olekszij Danyilov állítja, Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna megtámadása előtt megosztotta terveit a magyar hatóságokkal. A magas rangú biztonságpolitikai vezető mindezt egy tévéműsorban nyilatkozta. Azt nem közölte, mi alapján álltja ezt.

A tweetben ennyi áll, ahogy bővebb információt tudunk meg, megosztjuk a Forbes.hu olvasóival.

Orbán Viktor az invázió előtt nem sokkal volt Moszkvában hivatalos úton, akkor találkozott Putyinnal. Utóbb többször is azt mondta, „békemissziója” sikertelen volt. Sajtóhírek szerint a Fidesz felsővezetésének sem beszélt arról év elején, hogy a háborút reális veszélynek látja, a kampányban is úgy tűnt, hogy váratlanul érte a háborús téma a kormánypártokat.

Danyilov nagyon nekiment a magyar kormánynak

A hvg.hu szúrta ki, hogy a zn.ua ukrán portál hozott le egy cikket Danyilov kijelentéseiről. A nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője ezeken kívül is kendőzetlen kritikát fogalmazott meg Magyarországról.

Danyilov szerint Magyarország abban bízott, hogy területeket szerezhet majd meg Ukrajnától, de azt mondja, ez nem fog megtörténni, mert „mi fogunk győzni”. A politikus azt mondta, arra is kíváncsi, a háború után Magyarországnak milyen következményekkel kell majd szembenéznie.