rövid hír

Miért Ukrajna Európa éléskamrája és mi lesz, ha kiürül?

Forbes
2022. március 23. 5 perc olvasás

Ukrajna a világ vezető napraforgóolaj-exportőre, emellett a búza, az árpa, a repce és a kukorica esetében is a top5 exportőr között van. Az EU negyedik legnagyobb külső élelmiszer-beszállítója, illetve az unió gabona- és növényi olajimportjának mintegy negyedét biztosítja, ezen belül a kukoricának csaknem felét. Milyen hatása lesz, ha elapad az export?

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) becslései szerint Ukrajnában 41,3 millió hektár a mezőgazdasági terület nagysága. A FAO Kelet-Ukrajnában már az utóbbi években is komoly humanitárius segítséget nyújtott, hogy könnyebben élelemhez jussanak a régióban élők, a covid pedig csak még indokoltabbá tette ezt a segítségnyújtást. A több mint egy hónapja zajló orosz-ukrán háború most az egész ország agráriumát veszélyezteti, ennek pedig világszerte tovagyűrűző hatásai lehetnek.

Éjjel vetnek a gazdák

Oroszország az ukrán mezőgazdasági infrastruktúrát támadja, és mint tudjuk,

a kiéheztetés egy ismert orosz módszer

– ezt Janusz Wojciechowski mezőgazdasági és vidékfejlesztési uniós biztos mondta a héten, utalva arra, hogy a múlt század 30-as éveiben a szovjet hatalom mesterséges éhínséget idézett elő az ukránok által lakott területeken. A lengyel biztos az Európai Parlament plenáris ülésén tartott vita keretében elmondta: az ukrán és orosz gabonaexport kiesése az egész világot súlyosan érinti majd, mert 30 százalékát adja a világ búzaellátásának. Ez elsősorban Afrikára és a Közel-Keletre lesz majd hatással, de érinteni fogja Európa Ukrajnához közeli részeit is. Erre Feledy Botond külpolitikai szakértő is felhívta a figyelmet, aki a Forbes.hu-nak adott interjúban azt mondta, a gáz mellett a műtrágya vagy a gabona miatt is a bőrünkön fogjuk érezni az orosz-ukrán háborút – és kőkemény területi következményei lesznek abban az értelemben, hogy mi történik majd abban az Egyiptomban, amely több mint 80 százalékban függött az orosz-ukrán gabonabeszerzéstől. 

Janusz Wojciechowski elmondta, hogy

az ukrajnai gazdák éjjel vetnek, hogy ne maradjon ki az idei termés. Hozzátette: az ukrán termelők ellehetetlenedtek, ezért segítségre van szükségük, műtrágyával kell ellátni az országot,

növelni kell a terménytároló kapacitásokat az olyan területeken, ahol nem zajlik éppen háború, annak érdekében, hogy Ukrajna el tudja látni élelmiszerrel lakosságát. Hangsúlyozta: minden olyan uniós szabályozást fel kell oldani, ami korlátozza a műtrágya exportot.

Ez még így is csak egy fontos, de kis szelete a problémáknak – a Reuters írt arról, hogy az ukrajnai kikötők blokkolása is komoly veszteséget jelent Ukrajnának, mert bár az idei első félévre 6 milliárd dollár értékben különítettek el exportra kukoricát és búzát, ami ha nem jut el a megrendelőkhöz – többek között a fentebb is említett Jemenbem Egyiptomba vagy épp Törökországba – az oroszok miatt, az hatalmas veszteség Ukrajnának. Az Ukrajnából importáló országoknak ráadásul sürgősen alternatív beszerzéási források után kell nézniük. A Reuters azt írta,

Ukrajna a gabonafélék 98 százalákát exportálja tengeri úton, kikötőkből, és csak töredékét a drágábbnak számító vasúton, és ez a stratégia most a háborús helyzetben kifejezetten hátrányos. 

Az uniós agrárbiztos szerint Európában nem kell élelmiszerhiányra számítani, mivel a kontinens számos mezőgazdasági termék esetében nagyrészt önellátó. „Azonban az élelmiszerárak az utóbbi három hétben, az ukrajnai háború kezdete óta, már 5-6 százalékkel emelkedtek, míg Európa népessége is legalább 3 millió fővel nőtt” – mutatott rá.

Magyarország 17 millió euróból válságkezelhet

Az Európai Bizottság is lépett, és a héten hozta nyilvánosságra a több elemből álló uniós válságkezelési csomag részleteit, amely a megnövekedett input költségek és az orosz-ukrán háború miatt nehéz helyzetbe került mezőgazdasági ágazatok támogatását célozza. A javaslat legfőbb eleme egy összesen 500 millió euró összegű rendkívüli támogatási csomag, amelyet a tagállamok a leginkább bajban lévő mezőgazdasági ágazatok támogatására fordíthatnak. Magyarország közel 17 millió eurót (mintegy 6,4 milliárd forintot) kap ebből az összegből, az agrártárca tájékoztatása szerint ezt a pénzt a hónapok óta nagy bajban lévő állattartók megsegítésére fordítják majd.

Borítókép: Unplash