Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Újévi fogadalmak: a legtöbben spórolnának vagy sportolnának

Minden ötödik ember tesz valamilyen újévi fogadalmat, és közülük a legtöbben spórolnának vagy életmódot változtatnának. 2018-hoz képest 10 százalékkal többen szeretnének pénzt megtakarítani idén.

A Budapest Bank megbízásából készített kutatás szerint a megkérdezettek 21 százaléka tervezi, hogy megfogad valamit újévkor a 2019-es évre, 35 százalék még bizonytalan. A fogadalomtételben a kor tűnik leginkább meghatározónak: a fiatalabb korosztály, a 18-29 évesek hajlamosabbak inkább arra, hogy újévi fogadalmakat tegyenek.

A leggyakoribb tíz magunknak tett ígéret fele pénzzel kapcsolatos, három pedig az egészséges életmódot célozza. Az újévi fogadalmat tenni tervezők harmada többet szeretne sportolni, szintén körülbelül a harmaduk több pénzt tenne félre valamilyen célra (tavaly ez a szám még csak 22 százalék volt), 31 százalékuk pedig általánosságban jobban szeretne spórolni.

A legbiztosabbak magukban a dohányzásról való leszokást tervezők: 30 százalékuk szerint neki biztosan menni fog. Érdekes, hogy a megkérdezettek 45 százaléka négy vagy több fogadalmat is tervez tenni. A mennyiség csökkentheti a sikeresség valószínűségét; 37 százalék vallja, hogy van olyan fogalma, amelynek teljesítésében nem bízik.

A tavalyi évkezdetkor megfogadott 10 leggyakoribb cél fele is pénzügyi vonatkozású volt, de 2018-ban felkerült még a tízes listára két másik vállalás, hogy többet tesznek a munkahelyi előrejutásért, valamint hogy elkezdenek valami újat tanulni.

2018-ra az emberek 30 százaléka egy fogadalmat, 31 százalék négy vagy több újévi fogalmamat tett. 40 százalék azt vallja, sikerült betartania legalább egy 2018-ra tett fogadalmat, 42 százaléknak csak részben sikerült. Csak a pénzügyelet tekintve még jobb az arány: 45 százalékuk tartott be legalább egy fogadalmat. Ugyanakkor 39 százaléknak egyetlen újévi fogadalmát sem sikerült betartania tavaly.

A kudarc okai között élen szerepel a kitartás elégtelensége, az anyagiak hiánya és a váratlan helyzetek kizökkentő hatása. A legrosszabb eredmény a káros szenvedélyek elhagyásánál mérhető: a tavaly újévi fogadalmat tevők mintegy kétharmada a dohányzásról való leszokást nem tudta megvalósítani.

Oszd meg!