Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Újabb vakcina mutat ígéretes eredményeket, főleg az időseknél

Az Astrazeneca és az Oxfordi Egyetem közös vakcinajelöltje hatékonynak bizonyult az időseknél az utolsó fázisú tesztelés korai eredményei alapján. Karácsonyra már tudnak biztosabb eredményeket mondani. 

A The Lancet orvosi szaklapban számoltak be egy újabb Covid-19 vakcinajelölt eredményeiről – írja a Reuters.

Az oltóanyagra a hetven év feletti alanyok különösen jól reagáltak,

így az erősen veszélyeztetett korcsoportba tartozókból sikerült erős immunválaszt kiváltani.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az eredményekről korábban már adtak ki ígéretes adatokat, most a teljes kutatást publikálták.

A bizonyossághoz további, szélesebb körű teszteredményekre lesz szükség, így a klinikai tesztelés hátralévő idejében azt fogják figyelni, hogyan reagálnak az oltóanyagra az alapbetegségekkel rendelkezők és a kevésbé veszélyeztetett korcsoportba tartozók. 

Az elmúlt tíz napban három vakcináról is érkeztek jó hírek. A Pfizer és Biontech közös vakcinája, valamint a Moderna is hasonló, innovatív technológiával, úgynevezett hírvivő RNS-sel fejlesztett vakcinát 90 százalék fölötti hatékonysággal. Az Astrazenecáé azonban egy olyan virális vektorvakcina, amit csimpánzokban található rhinovírusból fejlesztettek. 

A klinikai tesztelésben 160 18-55 éves, 160 56-69 éves és 240 70 év feletti alany vett részt. Eddig nem jelentkezett olyan mellékhatás, ami bizonyítottan az oltóanyag okozott volna.

Bevásárolt az EU

Biztonságos vakcinajelölt-portfólióval rendelkezik az EU, amely nemcsak a legelőször bejelentett, meglepően jó hatékonyságú amerikai-német vakcinára kötött vásárlási opciót. A Pfizer-Biontech páros engedélyeztetés előtt álló oltóanyagára az EU megemelte a korábban berendelt adagot, összesen 300 millió egységet oszthat majd így szét a tagállamok között.

A BNT162-es Covid-19-vakcina – így néz ki a legígéretesebb, még engedélyhez nem jutott oltóanyag. Fotó: Biontech

Az Európai Bizottságnak (EB) jelenleg a fentin kívül még három aláírt megállapodása van vakcinafejlesztőkkel a koronavírus elleni lehetséges oltóanyagra, ezek: AstrazenecaSanofi-GSK és a Janssen Pharmaceutica. Összesen 1 milliárd darab dózist kötött le előre ilyen módon az EU, és két másik céggel már közel a megegyezés, az SAP-vezér érdekeltségébe tartozó Curevac és a szintén jó teszteredményekkel előálló Moderna is szállíthat a tagállamoknak. Amennyiben a cégek elkészülnek a biztonságos oltóanyagokkal, az EU lehívhatja a vásárlási opcióját.

Az EB úgy kalkulál jelenleg, hogy a következő év első negyedévében megindulhat a tömeges oltás, az év végén a legtöbb tagállamba már juthat oltóanyag (Orbán Viktor, kormányfő is erre utalt). A legtöbb helyen a frontvonalban dolgozókat és a legveszélyeztetettebbeket olthatják be elsőként.

A tesztek azonban továbbra is tartanak, még a Pfizer-Biontech sincs kész a legígéretesebb vakcina-aspiránsával. Kulcskérdés, hogy itt milyen eredmények születnek, vakcinát ugyanis más készíteni, mint gyógyszer. Ahogy Kacskovics Imre, a magyar koronavírus-gyógyszerkutató konzorcium ötletgazdája és alapítója korábban a Forbesnak elmondta: „A védőoltást 8-9 millió embernek, gyerektől az idősig mindenkinek be kell adni. Az elvárt hatás, hogy megelőzze a fertőzést, emellett pedig senkinek ne okozzon káros mellékhatásokat.

Ha a 8-9 millió beoltott emberből akár csak tíznél súlyos szövődményeket okoz, a védőoltást nem lehet engedélyeztetni és a bizalom sem születik meg felé, hiába mondható alacsonynak a hibaszázalék.”

Ilyen szint egy gyógyszer engedélyeztetésénél még nem feltétlenül probléma.

Ezt olvastad már?


Fotó: CDC // Unsplash


Oszd meg!