Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Újabb szakmának lőttek? Forradalmi ötlettel tanítják a gépeket a minőségellenőri feladatokra

Megjelentek a robotizált minőségellenőrök a szigorú precizitásáról ismert japán feldolgozóiparban, az élőmunkaerő évtizedes hagyományának vethetnek véget.

Egyre több japán gyárban dolgoznak robotizált minőségellenőrök, pedig a helyi gyártók évtizedeken át szinte vallásos áhitattal őrizték a gyártási hagyományokat. A japán ipar majdnem az egész múlt században sikerrel alkalmazta a „genchi genbutsu” módszertanát, melynek lényege, hogy a szinte teljesen automatizált gyártás minden fázisát emberi munkaerő ellenőrzi, hogy a hibákat kiszűrje.

A folyamatos emberi jelentét a gyártók szerint nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a japán ipar imázsát a precizitás határozza meg.

Toyota városának üzemeiben azonban megjelentek a robotok, amelyek átvették az emberi munkaerő szerepét a minőség-ellenőrzés során. A Reuters a Musashi Seimitsu Industry gyártelepén járt, ahol a váltók fogazatának ellenőrzését már robotkar végzi. Két másodpercenként vizsgál meg egy váltófejet, amivel nagyjából tartja az emberi munkaerő tempóját: egy műszak alatt alatt ezer váltófejet vizsgál meg.

A robotizált minőség-ellenőrzés gondolata már bőven a járvány előtt is felmerült, ám a gyakorlatba nehéz volt átültetni. Ugyan a mesterséges intelligencia fejlődése töretlen az elmúlt években, de míg egy gyártósort beállítani nem kihívás, addig megtanítani egy robotnak a több ezer lehetséges hiba felmiserését már az. Ráadásul a Musashi Seimitsunál például

annyira jól működött a gyártás, hogy minden 50 ezer legyártott alkatrészből egy volt csak hibás, ami nem ad elegendő mintát a gépek tanítására.

Ekkor lépett be a képbe az izraeli feltaláló és üzletember, az orvosdiagnosztikai eszközök fejlesztésével befutott Ran Poliakine, aki a mesterséges intelligenciát és a magas szintű optikai felismerő technológiákat ötvözte a robotok tanítására. Az ötlet szerint a gépet arra tanítják meg, hogy ne a hibás, hanem a jó terméket ismerje fel, és az ettől való eltérésnél jelezzen.

A módszer a gyakorlatban is jól működött, Poliakine startupja, a SixAI és a Musashi együtt alapították meg a MusashiAI nevű vegyes vállalatot, ami magas minőségű robotokat kezdett telepíteni a japán feldolgozóipari egységekbe. Az üzlet lassan, de biztosan fejlődött, a járvány viszont váratlan és óriási löketet adott növekedésnek.

Március eleje, tehát a járvány kezdete óta a cég megkeresései megnégyszereződtek, indiai, japán, amerikai és uniós cégek is keresik a robotizált megoldásokat. Az ok nyilvánvalóan a koronavírus-járvány miatti társadalmi távolságtartás és a világszerte alkalmazott home office rendszer. A Reutersnek több cég, köztük a Marelli és a Ricoh is nyilatkozott, mindkét vállalat rendelt a robotizált miőségellenőrzékből és a nyilatkozatok szerint meg vannak elégedve a robotellenőrök teljesítményével.

"A legnagyobb kockázat az, ha nem vállalsz semmilyen kockázatot. Egy gyorsan változó világban az egyetlen stratégia, ami biztosan sikertelen, az, ha soha nem kockáztatsz."

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója