Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Újabb magyar a Y Combinatorben: a jövő gyógyszereihez fejleszt úttörő megoldást

A Menten AI a gyógyszeripar számára fejleszt úttörő megoldást: kvantumszámítógépek és tanuló algoritmusok segítségével terveznek proteineket, amikből a jövő gyógyszerei készülhetnek. Újra volt magyar társalapító a világhírű Y Combinator startupkeltetőben.

A kvantumszámítógépek segítségével, speciális struktúrájú peptideket a hagyományos eljárásokhoz képest nagyon gyorsan létrehozni képes Menten AI egy kanadai alapítású startup, ahova nem sokkal az indulás után szállt be Görbe Tamás, aki addig főleg biokatalízissel foglalkozott kutatóként Svédországban és Amerikában egyaránt. (A peptidek aminosavakból felépülő rövid polimerek.)

A Menten AI a versenytársaihoz képest pontosabban tud peptideket és proteineket tervezni számítógépen, aminek jelentősége, hogy a gyógyszeriparnak képes molekulákat, alapanyagot fejleszteni drámaian felgyorsítva az eddigi folyamatokat. Sőt, a csapat által fejlesztett platform tanuló algoritmusa egyre okosabb és okosabb, vagyis még pontosabb munkára lesz képes. A D-Wave és a Rigetti kvantumszámítógépek számítási kapacitását használva fontos iparági felhasználást fejlesztettek ki.

Újabb magyar a Y Combinatorben

A megoldásukra a világ legjobb startupinkubátora, a Y Combinator is felfigyelt, a csapatot az idén tavaszi szemeszterbe be is választották. Ezzel a Bitrise után újabb magyar érdekeltségű startup került be a programba.

A csapat addig Kanada és Svédország között ingázva dolgozott (Tamás Stockholmban kutatott akkor), év elején tették át székhelyüket San Franciscóba a Y Combinator miatt. A program márciusban zárult, vagyis épp akkor, amikor Amerikában elharapózott a koronavírusjárvány, ez kissé lelassította a befektetési tárgyalásokat.

A Menten AI egy kanadai ackelerátortól 80 ezer dollárt vont be 2019-ben, később egy angyalkört zártak még 130 ezer dollárral, a Y Combinator pedig 150 ezer dollárnyi tőkét juttatott a csapatnak, akik az első komoly, magvető befektetés előtt állnak. Ez a biotechnológia területén a Völgyben 3-5 millió dollár közötti befektetési összeget jelent.

Mint a Forbesnak elmondták, eddig is és ezt követően is többségben maradnak az alapítók. Úgy tudjuk, ezt a kört hamarosan be is jelentik, de részletekről egyelőre nem beszélhettek a Forbesnak.

A San Francisco-i program lezárulta után bejegyezték amerikai holdingcégüket. A víziójuk az, hogy az általuk tervezett molekulák, proteinek felhasználási célterülete szerint hoznának létre spinoff cégeket, az egyes projektekre így akár külön-külön is tudnának befektetői pénzeket megmozgatni.

Noha vannak megbízásaik a vegyiparból, egyelőre a gyógyszeriparra fókuszálnak. A következő két év fontos feladata lesz egy, a szürkeállományt tekintve kiemelkedő, top csapat felépítése, és azoknak, a gyógyszeripar számára fontos molekuláknak a kifejlesztése, amelyek a jövőben gyógyszerek alapjait jelenthetik. Ehhez gyógyszeripari óriásokkal keresik a partnerséget.

Borítókép: Görbe Tamás, a kanadai-magyar Menten AI társalapítója. Fotó: Orbital Strangers

Ha tudnánk, mi a vége egy próbálkozásnak, nem neveznénk kísérletnek. A dolog természetéből adódik, hogy a kudarc benne van a pakliban. De néhány nagy siker elég ahhoz, hogy több tucat bukott projektet ellensúlyozzon.