Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Újabb helyeken tanulhatnak ingyen kódolni a 11-14 éves lányok

Országszerte 7 helyszínen indulnak idén ősszel Skool Klubok, ahová 11 és 14 év közötti lányok jelentkezéseit várják.

A 10 hetes délutáni programok során kifejezetten gyerekek számára fejlesztett programnyelven kódolnak majd a lányok rendhagyó és játékos oktatási formában, a Skool helyi önkéntes oktatói és mentorai segítségével – írják a közleményükben.

Idén a budapesti Skool műhelyeken felül 7 helyszínen szerveznek ingyenes 10 hetes kurzusokat 11 és 14 év közötti lányok számára. A foglalkozások várhatóan szeptember végén, október elején kezdődnek. A Skool Klubok közül hatot az ország legkülönbözőbb pontjain, vidéken indítják el: Kállósemjénben, Egerben, Kaposváron, Békéscsabán, Szegeden és Miskolcon is tanulhatnak a lányok programozni, míg Budapesten is indul egy Skool Klub. A fiatalok a Scratch nevű, oktatási célokra kialakított programmal dolgoznak majd egyedi, kreatív projekteken.

Egy-egy klubba összesen 15 lányt várnak, akiket helyi oktatók, szervezők és mentorok vezetnek majd be a programozás alapjaiba

A közlemény szerint a foglalkozásokat a tanítási idő után tartják. A nem hagyományos iskolai módszereket követő kurzusok célja, hogy minél kötetlenebb, kreatív és inspiráló légkörben alkossanak kódolással a résztvevők. Ehhez a Skool csapata egyrészről a régóta zajló Skool műhelyek legnépszerűbb tematikáit állították össze az klubbokra igazítva. Másrészt a leendő oktatók és szervezők egynapos felkészítő tréningen vettek részt, ahol megismerkedhettek a Skool oktatási alapelveivel: például azzal, hogy ahány lány, annyi eredmény, és mindenki jó valamiben. Utóbbi azért is fontos, mert a lányok körében a mai napig sok negatív sztereotípia él a technológiai pályáról, vidéken pedig ez még erősebben jellemző. Emiatt kevesen választják a technológiai karrier-utat, miközben a nemek arányának közelítése látásmódbeli és munkaerőpiaci igények miatt is sürgős volna. A Skool Klubokban a fiatal lányok nem csak megismerhetik a programozást, hanem sikerélményeket is szerezhetnek, valamint szakmai példaképekkel is találkozhatnak.

Az idei indulást az elmúlt tanévben egy eredményes tesz-időszak előzte meg: az őszi és tavaszi félévben Miskolcon, Békéscsabán és Szegeden összesen 84 lány próbálhatta ki, milyen valódi programozókkal kódolni.

A Skool az elmúlt három évben összesen közel 1 500 lánynak biztosított képzést.

Oszd meg!