Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Újabb 4 milliárd forintot kapott a Hell az államtól, de jutott támogatás Csányi-cégeknek is

Varga Mihály minisztériuma összesen 16 milliárd forintnyi támogatást osztott szét 2019 végén. A Hungerit Zrt. mellett különösen jól járt a Hell energiaital-gyártó cég is, ami 4 milliárd forint állami támogatást kapott a szikszói üzem kapacitásának bővítésére. A szórásból bőven kaptak a kormányközeli cégek is.

A legnagyobb támogatást, közel 4,4 milliárd forintot a Csányi Sándor tulajdonában lévő Hungerit Zrt. baromfi-feldolgozója kapta új panírüzem építésére.

Őket a Hell (4 milliárd forint), a Béres (3 milliárd forint), míg a szintén Csányi-érdekeltségű Csányi Pincészet (1,3 milliárd forint) követi – szúrta ki a G7.

Advertisement

Mint arról korábban beszámoltunk, a Hell Energy tulajdonosai beperelték a Forbes Magyarországot, a bírósági döntés alapján a kiadónak vissza kellett hívnia a Forbes januári számát. A Hell Magyarország egyik legnagyobb energiaital-gyártója, 2018-as árbevétele 47 milliárd forint volt, amiből 5,3 milliárd forint nyereséget realizált. A cég tavaly nyáron adott át egy új gyártósort 50 százalékos, egymilliárd forintos állami támogatással – az avatóünnepségen részt vett Varga Mihály is, valamint az MNB kötvényprogramjában is részt vett. Annak ellenére, hogy a cég többször is közpénzt fogadott el, a tulajdonos nem hajlandó hozzájárulni ahhoz, hogy a nevét leírjuk és nem vállalja az ezzel járó minimális nyilvánosságot.

Az év utolsó napjaiban kiosztott pénzből kaptak a kormányközeli cégek is. A Mészáros Lőrinc gyermekeinek tulajdonában lévő Fejér B.Á.L. építőipari cég közel 290 millió forintot, míg a Fenstherm Future Zrt. – ami fölött tavaly szerzett egyedüli irányítást a Fejér B.Á.L. – 230 millió forintot kapott.

A tárca két ütemben, egy nappal karácsony, illetve egy nappal szilveszter előtt írta alá a szerződéseket az érintettekkel.

A mohácsi vágóhíd avatása. Fotó: Koszticsák Szilárd


 

„Egy gyufaszálat sem számolok el a cégben, a telefonom is a saját nevemen van.”

Holló Gábor, milliárdos, a Hírkereső.hu alapítója