Üzlet

Új intézetet alapít a CEU Budapesten

Forbes
2020. október 06. 2 perc olvasás

A hátrahagyott campuson működik majd a CEU Demokrácia Intézet. Kutatásaik fókuszában a demokrácia fog állni, jelentette be Michael Ignatieff, a CEU rektora.

A CEU rektora kedden tartott sajtótájéoztatót Bécsben, ahol bejelentette egy új budapesti egyetemi intézet nyitásának tervét. A 444.hu tudósítása szerint a CEU Demokrácia Intézet az egyetem több programját tovább viszi majd, például a Bibó István Szabadegyetem munkáját.

A sajtótájékoztatón az Európai Unió Bíróságának keddi döntését is kommentálták, amely szerint uniós jogba ütközik az úgynevezett lex CEU törvény, amely megnehezítette az egyetem magyarországi működését, és amely miatt a CEU Bécsbe költözött. A rektor szerint az EU Bírósága világos üzenetet küldött, és az uniós alapértékek és az akadémiai szabadság mellé állt.

Ignatieff szavaiból kiderült az is, hogy a CEU-nak sok terve van Magyarországon, de hogy pontosan mit csinálnak majd Budapesten, bővítik-e, vagy miként bővítik az itteni képzési tevékenységüket, azt még nem döntötték el. Bécset az otthonuknak tekintik, hiszen az osztrák társadalom és a bécsiek is nagy örömmel fogadták őket.

Ami az egyetem Bécsbe költöztetését illeti, kiderült, hogy 200 millió euróba került, de egyelőre nem készülnek arra, hogy anyagi kárpótlást követeljenek a magyar államtól. 

Soros György egyébként maga is kiadott egy közleményt a nap folyamán, amelyben üdvözölte az Európai Bíróság döntését, de mint írta, az túl későn jött, “már nem térhetünk vissza Magyarországra”.

Borítókép: A CEU épülete Budapesten