Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megnyílt a város legnagyobb magánkollégiuma a régi Tűzraktár helyén

Kultikus szórakozóhelyből készül el Budapest új magánkollégiuma, a beruházás a barnamezős övezet megújításának jó példája, emellett enyhíthet a fővárosban tanulók kritikus szálláshelyzetén is – írtuk szinte pontosan másfél évvel ezelőtt. Az épület azóta készen áll, úgyhogy megnéztük, hogy milyen lett az egykori Tűzraktár.

A IX. kerületi Tűzoltó utca és a Thaly Kálmán utca sarkán álló épület sorsa igencsak kalandos. Az 1950-es években épült a Labor Műszeripari Művek számára, a 90-es években használták tűzoltósági szertárnak, majd a 2000-es években Tűzraktár néven kulturális központ működött benne (ami később Tűzraktér néven folytatta a működését). Ezután felmerült a bontás lehetősége is, de az épületet végül megtartották és a régi szerkezet felhasználásával (és új szárnyak hozzáépítésével) egy 418 szobás magánkollégium nyílt benne. A nyitás fokozatosan történt, az első lakók tavaly ősszel érkeztek, de ekkor még csak a kapacitása harmadán működött a szálláshely, amely még mindig nem érte el a teljes töltöttséget, jelenleg 90-95 százalékos arányt tudnak felmutatni. A magyar Forestay Development ingatlanfejlesztő és a régióban terjeszkedő osztrák üzemeltető, a Milestone együttműködésében megvalósult beruházás becslések szerint nagyjából nettó 7–8 milliárd forintos befektetésből valósult meg.

Jobbra a SOTE új elméleti tömbje, a távolban az új koli (az egykori Tűzraktár). Az előtérben egy szobor, azt hiszem.

 

A Klinikák metróállomást és a SOTE új épületét a szűk mellékutca helyett egy új sétányon keresztül lehet megközelíteni. Ennek központi eleme a képen látható, 1300 négyzetméteres, közforgalomnak átadott terület, amelyet a belső kert, a padok és a párásítók is kellemesebbé tesznek. Erre az udvarra települt négy vendéglátóegység – egy kávézó, egy söröző, egy burgeres és egy tésztázó – és ezt az udvart veszi körül a 418 szoba is.

 

Ez annyira Budapest! A sarokház udvari része az új sétánynak köszönhetően rejtőzködő helyből hirtelen főhomlokzattá lépett elő, színesre mázolt nyílászárókkal és a maga kopottságával. Mégsem lenne jó, ha egységesen sterilre felújítanák, meg lehetne próbálni például minden ajtót egy kicsit más árnyalatúra festeni.

 

Parketta, akusztikai plafon, olvasólámpák, konnektorok és még egy zongora is segíti a tanulást a földszinti lobbyrészen.

 

De ha valaki épp elnyerné a csoporttársai pénzét egy billiárdpartyn, ennek sincs fizikai akadálya.

 

Egyik szoba sem egy táncterem, de a jól kitalált dizájnbútorok okosan hasznosítják a rendelkezésre álló helyet. Az oldalfalak párhuzamosak, de a bútorokat úgy alakították ki, hogy az ajtóból látszik a teljes ablakfelület, ez optikailag megnöveli a teret. A kollégium építészeti tervei egyébként az Avantgard Építész Stúdió, a K-arc Kreatív Műhely és az osztrák Gangoly&Kristiner&Architekten együttműködésében születtek meg.

 

A legolcsóbb szobákért 380 eurót (kb. 125 ezer forintot) kell fizetni havonta 12 hónapos szerződéssel. A legnagyobb és legdrágább, terasszal is rendelkező szobákért 700 eurót (kb. 230 ezer forintot) kell fizetni. A szobák 90 százaléka egyszemélyes, de van néhány nagyjából 30 négyzetméteres apartman is a pároknak, testvérpároknak vagy épp elválaszthatatlan csoporttársaknak.

 

Tarr Béla itt nagyon jókat forgathatna cipőre közelítős, hosszú beállításos jelenetekből.

 

„A kollégium részben arról szól, hogy lakom valahol, részben arról, hogy egy közösségi élményt kapok. Együtt tanulunk, együtt fölmegyünk a tetőteraszra, együtt főzünk és nézünk meccset.” Botos Bálint, a Forestay Group egyik vezetője (képünkön) és társa, Németh Péter angol, német, belga és holland kollégiumokat tanulmányozott, hogy a sokféle országokból érkező diákok igényeihez alakítsák a teljes koncepciót. Összesen tíz példát tanulmányoztak alaposabban.

 

A szobákhoz összesen öt, nagyjából tízfős tanulószoba is tartozik. Ottjártunkkor nem volt nagy tolongás, de fogjuk rá arra, hogy még szemeszter eleje van.

 

Ha neveket kellene keresnem számok helyett, nem szívesen lennék itt postás. A ládákban csip van, kártyákkal lehet őket kinyitni.

 

Bruce Lee Alert a konditeremben.

 

Az alagsorban mosoda is van, a vicces életbölcsességek itt is elmaradhatatlanok.

 

Az udvari rész padokkal, bringatárolókkal és dizájnkavicsokkal. Innen jól látszanak a régi épület (jobbra) 4 méteres nettó belmagasságú szintjei és az új részek nettó 2,7 méteres belmagasságú szintjei, illetve ezek különbsége. Egy lépcsőházat csináltak, a közlekedési mag hidalja át a rendszerek közötti különbséget.

 

Ha minden jól megy, a gyalogos sétányt és az egyetemet egy zebra köti majd össze a Tűzoltó utcán keresztül.

 

Az épület tetejét egy 250 négyzetméteres tetőterasz uralja, a teraszt meg elég király panoráma. Tiszta időben még a Börzsöny is látszik.

 

Fotók: Sebestyén László

Oszd meg!