Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Túlvilági karrier? Ők 2019 legjobban kereső halott hírességei

The show must go on, még akkor is, ha az, aki a showért felelős, már nincs velünk. Posztumusz exitek és a streamelés ereje ural mindent a Halloween alkalmából összeállított amerikai celeblistán.

Az amerikai Forbes idén is összeállította szokásos bizarr tizenhármas listáját a legjobban fizetett halott hírességekről, ahol idén már kilenc zenész kapott helyet a tavalyi hathoz képest. A lemezeladásból származó bevételek folytatják sokéves zuhanásukat, de ez a kilenc zenész – köztük Michael Jackson, Whitney Houston és Nipsey Hussle – második karriert futott be a túlvilágról. Zenéjüket 15,2 milliárd alkalommal streamelték, ami 38,5 százalékkal több, mint tavaly.

David Bakula, a Nielsen piackutató cég analitikai alelnöke szerint a streamelés lehetővé teszi, hogy akárhányszor eszedbe jut a zenész, meghallgasd a zenéjét, ezzel legyőzve az időt és a lemezpörgetés fizikai határait.

A listán szereplő hírességek összbevétele egyébként lapos 2018-hoz képest, amikor Michael Jackson egyedül 300 millió dollárral (88 milliárd forint) dobta meg a 628 milliós összértéket (184 milliárd forint) az EMI lemezkiadóban szerzett részesedésének eladásával. Idén a 13 celeb összbevétele „csak” 285 millió dollárra rúg, ami nagyjából 83,5 milliárd forintnak felel meg, de ehhez hozzájárult – vagy inkább elvett – a nem zenészek jelenléte a listán, akiknél kiesik a streaming bevétel. Itt a teljes lista és a becsült posztumusz bevételek.

50 éves az Abbey Road című lemez, emiatt a Beatles két tagja is helyet kapott a listán.

50 éves az Abbey Road című lemez, emiatt a Beatles két tagja is helyet kapott a listán.

 1. Michael Jackson (elhunyt 2009-ben)
  60 millió dollár ≈ 17,6 milliárd forint

A popkirály hetedik éve áll a lista élén. Zenéjét idén 2,1 milliárdszor streamelték (ez tavaly 1,8 milliárd volt), de csurran-cseppen a Sonyval kötött hosszútávú megállapodásából, egy Las Vegas-i showból és a Mijac Music kiadó bevételeiből is.

 1. Elvis Presley (elhunyt 1977-ben)
  39 millió dollár ≈ 11,4 milliárd forint

Évtizedek óta több mint félmillióan zarándokolnak el Gracelandbe, ami 45 millió dollárt hoz évente a konyhára. Felkészül: egy önéletrajzi film Baz Luhrmann rendezésében, Tom Hanks főszereplésével.

 1. Charles Schulz (elhunyt 2000-ben)
  38 millió dollár ≈ 11,1 milliárd forint

Snoopy kutya alkotójának továbbra is ketyegnek a Peanuts- franchise jogdíjai, ami hetvenedik születésnapjához közeleg. A Met Life-fal kötött licenszdeal – bár ebben az évben lejár – , de idén még kétszámjegyű milliónyit adott a vagyonhoz.

 1. Arnold Palmer (elhunyt 2016-ban)
  30 millió dollár ≈ 8,8 millárd forint

A golflegenda birodalma köszöni, jól van, többek között a MasterCarddal és Rolexszel kötött partnermegállapodások miatt. Két alkoholos italmárkája, az Arizona és a MolsonCoors is jól szerepel a piacon.

 1. Bob Marley (elhunyt 1981-ben)
  20 millió dollár ≈ 5,8 milliárd forint

Majdnem 1 milliárdszor pörgetik a zenéjét a streaming platformokon, így a zenéje életben tartja a House of Marley márkájú fülhallgatóinak, mikrofonjainak, keverőinek eladását is.

 1. dr. Seuss (elhunyt 1991-ben)
  19 millió dollár ≈ 5,5 milliárd forint

A Hallmarkkal és Universallal kötött dealek miatt évente 5 millió példányban kelnek el művei Amerika-szerte.

 1. John Lennon (elhunyt 1980-ban)
  14 millió dollár ≈ 4,1 millió forint

Az Abbey Road című lemez 50. évfordulójának köszönhetően a Beatles streamelése is rekordokat dönt, 2,2 millió példányt kitevő lemezeladásnak felel meg.

 1. Marilyn Monroe (elhunyt 1962-ben)
  13 millió dollár ≈ 3,8 millió forint

Amerika sweetheart-ja is licenszdealekből kapná a fizetését manapság, a Chanelnél és a Montblanc-nál is saját kollekciója van.

Prince-nek még a lemezeladásai is jelentősek, ami szokatlan a streamelés korában.

Prince-nek még a lemezeladásai is jelentősek, ami szokatlan a streamelés korában.

 1. Prince (elhunyt 2016-ban)
  12 millió dollár ≈ 3,5 milliárd forint

Neki még lemezeladásai is jelentősek: 320 ezer darabot adtak el halála után, streamelve pedig 500 millióan hallgatják, ezzel 12 százalékot nőtt a teljes elérése.

 1. Nipsey Hussle (elhunyt 2019-ben)
  11 millió dollár ≈ 3,2 milliárd forint

Nipsey életében is nagyon figyelt arra, hogy zenéjének jogai nála maradjanak. Megérte, 1,85 milliárdszor streamelték a rapper dalait, ez pedig minden művésznek – lehet élő vagy halott – rekordot jelent.

 1. XXXTentacion (elhunyt 2018-ban)
  9 millió dollár ≈ 2,6 milliárd forint

Bár összességében 27 százalékkal csökkent az elérése, a dél-floridai rapper maradt a legtöbbet streamelt zenész 5, 6 milliárd pörgetéssel.

 1. Whitney Houston (elhunyt 2012-ben)
  9,5 millió dollár ≈ 2,7 milliárd forint

Idén került fel először a listára, ehhez főleg a 7 millió dolláros ingatlaneladása és a Kygo remixelte Higher Love című dalának sikere segítette hozzá, 175 millióan hallgatták csak Spotifyon.

 1. George Harrison (elhunyt 2001-ben)
  9 millió dollár ≈ 2,5 milliárd forint

Bandatársához, Lennonhoz hasonlóan ő is hasznot húzott a Beatles újrakiadásaiból és a Las Vegas-i Cirque du Soleil- showból is. 2011-ben lekerült a listáról, idén visszatért.

Fotók: Unsplash

Oszd meg!

Azért szeretem a közösségi médiát, mert olyan, mintha lenne egy újságom, csak veszteségek nélkül.