Fotó: Fotó: Solomon Hsu // Unsplash
Üzlet

Túlnőtték a lengyel tulajt, visszavásárolják az alapítók az egyik legnagyobb munkaerő-kölcsönzőt

Forbes
2020. február 03. 3 perc olvasás

Kivásárolja a lengyel tulajt a Prohuman menedzsmentje, Délkelet-Európában terjeszkedik tovább a cég.

A lengyel Work Service és a Prohuman magyar alapítói, akik eddig is vezették a céget, megállapodást kötöttek a Prohuman lengyel kézben lévő tulajdonrészének visszavásárlásáról – értesült a Forbes a társaság közleményéből. A megállapodást még 2019 folyamán kötötték a felek, hamarosan lezárják a tranzakciót.

A Prohuman a magyar és a régiós piac egyik legjelentősebb HR-szolgáltatója, összesen 8 országban van jelen.

Magyarországon piacvezető a HR-területen és a legnagyobb öt szereplő között van Romániában és Szlovéniában, miközben jelentős részesedéssel bír különböző speciális szegmensekben a német és osztrák piacokon, és a horvát, szerb, bolgár piacokon is jelen van. Vállalkozásaiban több mint 13 ezer főt foglalkoztat naponta a különböző országokban.

Az ügyfelei között több mint 700 vállalat szerepel, multinacionális cégek az autóipar, elektrotechnikai gyártás, pénzügyi szolgáltatások, az FMCG, a kis- és nagykereskedelem területéről, valamint az IT-szektorból.

A magyar leánycég (Prohumán 2004 Kft.) az utolsó lezárt üzleti évben (2018-ban) 34 milliárd forintos bevételt és 1,2 milliárd forintos adózott eredményt ért el, míg a csoportszintű forgalma elérte a 173,6 millió eurót (57 milliárd forintot).

A céget a kezdetek óta vezető magyar alapítók tavaly elérkezettnek látták az időt arra, hogy továbblépjenek és még erősebb növekedési pályára állítsák a vállalatot. Ennek érdekében 2019-ben úgy döntöttek, hogy kezdeményezik annak a tulajdonrésznek visszavásárlását, amelyet 2014-ben a befektető lengyel vállalat számára értékesítettek.

„A lengyel partnerünkkel korábban létrehozott fúziót a nemzetközi piaci kapcsolatok és versenyképességünk erősítése indokolta. Az elmúlt években elért rendkívül dinamikus növekedésünk alapján azonban úgy döntöttünk, hogy a kezdetek óta az alapító tulajdonosok által vezetett Prohuman jövőbeni sikereit az alapozza meg legjobban, ha a tulajdonjog is visszakerül teljes egészében hozzánk, vagy az általunk kijelölt társasághoz. A két fél tavaly megállapodott, a visszavásárlási folyamat pedig hamarosan véget ér” – emelte ki Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója.

A magyar tulajdonosok korábban azzal a feltétellel adták el a Prohumant, hogy a cégben a magyar félnek jelentős menedzsmentjogai maradnak, és biztosították a Prohuman teljes pénzügyi függetlenségét is a befektető lengyel cégtől. „Üzleti és partneri értelemben is szép és sikeres éveket töltöttünk együtt. Mindkét fél álláspontja megegyezik abban, hogy jó döntés volt a társulás, és abban sincs konfliktus, hogy újra hozzánk kerüljön a Prohuman tulajdonjoga. Komoly nemzetközi növekedés a célunk, a régió legmeghatározóbb vállalatává szeretnénk válni” – összegezte az ügyvezető.

A közlemény szerint a magyar cég már évek óta a Work Service csoport legjobban teljesítő tagja volt. Juhász Csongor szerint bizonyos értelemben túlnőtték az anyacéget, és jó esély van arra, hogy Magyarországon és a régióban megszerzett pozícióit megerősítve, a délkelet-európai térségben is vezető szerepet vállalhasson a magyar vállalat.

Fotó: Solomon Hsu // Unsplash