Celebek & üzlet = Forbes-nyár

Majka és Hajós András az ország két szegletében nőttek fel. András pesti, újlipótvárosi úrifiú, Majka ózdi vagány. Közös címlapinterjújuk egy jelentős része mégis arról szól, miért lettek jóbarátok, miért köti […]

forbes_cover_aug_hq

Bővebben

170515-vil1-0036-a

Tudd meg, mit eszel a Bartók Béla úton! Fenntartható bisztró és bankfiók nyílt

Oszd meg!

Második Farmbistroját nyitotta meg a Házikó a héten a Bartók Béla úton.

A 2014-ben alakult Házikó célja vidék és Budapest gasztronómiai összekapcsolása: minőségi, hazai alapanyagokkal, és az ebből készült ételekkel szeretné ellátni a fővárosiakat. Ehhez elsőre termelőket találtak, majd egy hetedik kerületi bázist hoztak létre, ahol a felkutatott alapanyagokból készítettek ételeket. Először catering célra, ma napi szinten 10-15 helyre szállítanak 10-20 fős társaságoknak, eseményekre, tárgyalásokra. Második lépésben tavaly karácsonykor indult el a Dembinszky utcai első Farmbistro, ahol már helyben is lehet enni, most pedig ezt klónozták a Magnet Bank Bartók Béla úti fiókjának egyik felében. Bertényi Gábor a Házikó társtulajdonosa elmondta, a nagy munkával megtalált alapanyagoknak fogasztói bázis is kell, ezért társultak a fenntarthatóságot hirdető Magnettal. A bankfiók felújítását közösen vállalták, a banki részt a Magnet állta, a bisztró 10 millió forintos kialakítása a Házikó feladata volt.

A Házikó-cégcsoport (catering, két bisztró) most már egy szolid nullát hoz, mellette érdekes módon a kutatások hasítanak inkább. A vállalkozások mellett működő AgriKulti olyan, pályázatok és az unió által támogatott projektekben vesz részt, ahol fenntartható mezőgazdasági modelleket keresnek és népszerűsítenek Európában. A Házikó üzemelteti emellett a Miteszel.hu oldalt is, ahol főleg étteremtulajdonosok kutathatnak megfelelő, vidék- és emberbarát alapanyagok után.

A Magnet Bank szeret máshogy gondolkodni, így folyamatosan távolodnak a hagyományos bankfiók koncepciójától. 2015-ben a Balassi Bálint utcában egy fair trade kávézóval egybekötött teret hozott létre, tavaly Székesfehérvárott pedig egy coworking irodával ötvözött bankfiók nyílt. A friss újbudai helyszín a bisztrós megoldás mellett gyerek- és kutyabarát is.

Ezeket láttad?
Címkefelhő