Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tőzsdére készül az egyik magyar bank

Ha minden a tervek szerint halad, legkésőbb 2018 tavaszán a BÉT-en lehet kereskedni a Magnet Bank részvényeivel. Fáy Zsolt azt ígéri, nem lufit akarnak fújni.

cover_dec_hires„Közösségi bank vagyunk, jól illeszkedne a bank profiljához, stratégiájához, ha szélesebb, közösségi tulajdonban lennénk” – ez az egyik érve Fáy Zsoltnak, a Magnet Bank egyik alapító tulajdonosának, igazgatósági elnökének, miért lépnének szívesen a Budapesti Értéktőzsdére. Ahogy azt a novemberi BrandFestivalon bejelentette, majd a Forbesnak részletezte, évek óta dédelgetik az elképzelést, de most fordult csak komolyabbra a dolog, miután a KPMG is úgy ítélte meg, tőzsdeérett lett a vállalkozás. Fáy Zsolt ugyanakkor nem sietteti a kibocsátást, 2017 őszét, 2018 tavaszát tartja reálisnak, amikor is három–ötmilliárd forintot remél a befektetőktől, és azt, hogy a plusz tőkéből aktívabban hitelezhetik a nekik legfontosabb kis- és középvállalatokat.

Elillant tőzsdére lépési tervekre, lufinak bizonyuló sztorikra és félresikerült kibocsátásokra elég sok példát lehet hozni az elmúlt évekből, egy potenciális kisbefektetőnek így sosem árt az óvatosság. Ami a Magnet esetében bíztató, hogy a magukat alternatív bankárokként pozicionáló Fáyék (ideértve tulajdonos- és menedzsmenttársait) eddigi húzásai elég jól bejöttek ( Forbes 14/7). Hat évvel ezelőtt indultak, kapásból kimaradtak a devizahitelezésből, okosan és hatékonyan terjeszkedtek egy korábban már kivonult kisbank (Banco Popolare) fiókjainak megvételével, és az is a kezükre játszik, hogy egyre ismertebb és népszerűbb a magyar piacon egyedül általuk követett közösségi bankolás modellje. Ennek ellenére aprócska a bank, összpiaci részesedésük a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint mindössze 0,4 százalék. Van honnan bővülniük, de Fáy Zsolt ígéri, nem fújnak lufit.

De mi az a közösségi bank? A Magnet minél transzparensebben próbál működni – például minden ügyfelüknek elárulják, rajtuk mennyi profitot értek el, ennek egy részét pedig aszerint használják fel projektek támogatására, ahogy arról ügyfeleik döntenek.

A hír eredetileg a decemberi Forbes magazin nyomtatott kiadásában jelent meg. A teljes tartalomra itt lehet előfizetni, és a digitális kiadásunk is itt található.  

Oszd meg!