Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szabó Miklós a Forbes Country Tour debreceni állomásán / Fotó: Fekete Csaba

Tovább terjeszkedik Magyarország huszadik leggazdagabb emberének vállalata

Bevásárolt a francia-magyar baromfiipari óriás, az LDC-Tranzit, egy debreceni gyorsfagyasztott hústermékeket gyártó céget vett meg.

„A magyar baromfiipar kicsi: körülbelül 60 ezer ember dolgozik a szektorban, de ez a világpiacon és Európában nem számít. Ha holnaptól kezdve Magyarországon egy darab csirkét nem vágnának le, nem tűnne fel senkinek, ugyanúgy lenne csirkehús a boltokban.

Ha nem lépünk előre, ha nem vesszük fel a versenyt a nagy világpiaci szereplőkkel, lemaradunk.”

Ezek a szavak fél éve, a Forbes Country Tour debreceni állomásán hangzottak el Szabó Miklós, a Tranzit csoport alapítójának szájából, de a mai napig jól tükrözik a cég stratégiáját. A Tranzit csoport három éve folytat akvizíciókat mind Magyarországon, mind Európában, ennek részeként 2018-ban közös vállalati szerződést kötött Európa legnagyobb baromfi-előállítójával, a francia LDC-csoporttal.

Most újabb céggel bővült az LDC-Tranzit csoport, tudatta szerkesztőségünkkel a vállalat. A hír múlt héten a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) oldalán is megjelent, de a hivatal jóváhagyására mindez idáig várnia kellett a feleknek.

Az LDC-Tranzit a Marneváll Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. részvényeinek 100 százalékát vásárolta meg. A szintén debreceni székhelyű Marneváll a „kényelmi élelmiszerekre”, azaz gyorsfagyasztott húskészítményekre fókuszál. A cég két korszerű üzemmel rendelkezik (Debrecenben és Törökszentmiklóson), közel 200 főt foglalkoztat, és több mint 30 éves hagyománnyal rendelkezik a baromfi tovább-feldolgozás területén. 2018-ben Superbrands díjat kapott, termékeik megtalálhatóak többek között az Auchanban, a Sparban, a Tescóban és a Family Frostnál is.

Az LDC-Tranzit közleményében azt is megemlíti, hogy nemrég belevágtak egy 25 milliárd forintos programba: ennek keretében felújítják és bővítik a meglévő eszközállományukat (további állattartó telepek létesítése, használtak vásárlása és felújítása, újak építése), korszerűsítik a keltetőt, a modernizálják a takarmánykeverőt, teljes egészében felújítják a nyírbátori vágóhidat és fejlesztik tovább-feldolgozott termékeiket.

A Marneváll felvásárlásával az LDC-Tranzit csoport foglalkoztatottjainak száma meghaladja a 2000 főt.

Az idén 29 éves Tranzit csoport 2018 nyarán jelentette be, hogy eladja 70 százalékát a 3,6 milliárd eurós forgalmú LDC-nek. Az azt megelőző évben, azaz 2017-ben a csoport egyike volt a legértékesebb tisztán magyar kézben lévő hazai cégeknek, értékét 42,1 milliárd forintra becsültük, ezzel a kilencedikek voltak a százas listán. A csoport 30 százaléka továbbra is Szabó Miklós és családja kezében van, aki tavalyi becslésünk alapján az ország 20. leggazdagabb embere, vagyona 64,8 milliárd forint.

Borítókép: Fekete Csaba

Oszd meg!

Azért szeretem a közösségi médiát, mert olyan, mintha lenne egy újságom, csak veszteségek nélkül.