Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tovább nőtt a 100 legnagyobb 100 százalékban magyar cég, vízfejű az ország

Újra összeállítottuk a 100 legértékesebb csak magyar vállalkozás listáját. Jó éve volt a magyar gazdaságnak, a listatagok kétharmada többet ér, mint egy évvel ezelőtt.

Tavaly után immár másodszor értékeltük fel a legértékesebb 100 százalékban magyar tulajdonban lévő vállalkozásokat. A 100 legnagyobb teljesen hazai kézben lévő cég összesített értéke jócskán nőtt, 2035 milliárdról 2788,2 milliárd forintra. A 100 legértékesebb vállalkozás több mint 60 ezer embernek ad munkát, összesített árbevételük 5444,2 milliárd forint volt tavaly. A megyei bontásban viszont eggyel kevesebb a sor az Excelünkben, idén Zala megyét nem képviseli cég a listán, tavalyhoz hasonlóan pedig Somogy és Nógrád megye sem adja székhelyét a legértékesebb 100 közül senkinek.

Az élen továbbra is a Videoton Holding áll, az élbolyban ugyanakkor vannak új szereplők, hiszen idén a csoportokat egybe vettük, és ahol volt konszolidált adat, ott abból indultunk ki, ahol nem, ott mi magunk konszolidáltuk az adatokat a publikusan elérhető információk alapján. A listán nem az volt a peremfeltétel, hogy magyarországi bejegyzésű legyen a társaság, hanem hogy a tulajdonosok 100%-ban magyar magánszemélyek legyenek (lásd a módszertant a cikk végén).

A legnagyobbak 
1. Videoton Holding – 231,4 milliárd forint
2. Gattyán Group – 188,6 milliárd forint
3. MPF Holding – 151,5 milliárd forint
4. Bonafarm csoport – 127,3 milliárd forint
5. Gránit-Pólus csoport – 123,5 milliárd forint

A teljes lista a ma megjelenő és ötödik születésnapját ünneplő Forbes magazinban. 

Látványosan nőttek az autóiparhoz kapcsolható magyar cégek (beszállítók, alkatrész- és járműkereskedők), de már második éve értéknövekedésben azok az élmenők, amelyek sokat forgatnak vissza a nyereségből a működésükbe, kockáztatnak és fejlesztenek. A lista legjobbjaira az is igaz, hogy külföldön is versenyképes az, amit – sokszor – az egykori szövetkezetből vagy a rendszerváltás után a családi ház hátsó kertjéből elindítottak.

Fájóan kevés az IT-cég, és az élmezőnybe alig került olyan, amelyik 2000 után indult.

Továbbra is vízfejű az ország, a legtöbb cég központja Budapesten van ugyanis, ugyanakkor Jász-Nagykun-Szolnok is igazi nagyhatalom, a 100 legértékesebb magyar vállalat több mint 10 százaléka itt van, egészen pontosan 12. Magasan vezetik ezzel a vidéki megyék rangsorát. Három cégcsoport székhelye van külföldön: az MPF Holding Szingapúrban, a MET csoport Svájcban és a Gattyán Group Luxemburgban, de mindnek van komoly magyarországi operációja is.

 


 

Köszönet

A legértékesebb magyar cégek listájának összeállításában a Bisnode PartnerControl által készített adatbázisokból dolgoztunk. A cégek felértékelésében a Concorde MB Partners adott tanácsot nekünk.

Amin változtattunk, és fontos

A tavalyi év tanulságait levonva idén a nyers adatokból kiszűrtük az egy cégcsoportba tartozó vállalatokat, és együtt számítottuk be őket, ahol tudtunk, konszolidált adatokból dolgoztunk, ahol ilyen nem állt rendelkezésre, magunk konszolidáltuk az adatokat a nyilvánosan elérhető információk alapján (ezeket a listában külön jeleztük, lásd a lábjegyzetet).

Módszertan

Az értékelés alapját a 2016–17-es (jellemzően május 31-ével zárult) üzleti év adta. Csak azokat a vállalatok értékeltük fel, ahol kimutathatóan 100 százalékban magyar magánszemélyek a tulajdonosok.*

A termelőcégeknél EBITDA-alapon, iparági szorzót használva értékeltünk, az így kapott összeget korrigáltuk a cégben lévő pénzeszközökkel és a hosszú lejáratú hitelekkel. A pénzügyi és az ingatlanos cégeknél a társaságokban felhalmozott eszközökből indultunk ki. Az értékeléseket a Forbes munkatársai készítették el nyilvánosan elérhető adatok alapján. Ahol a saját tőkét jelentősen meghaladó mértékű vevői előleg szerepelt a mérlegben (jellemzően a mélyépítőcégeknél), ott ezzel ez értékkel is korrigáltuk a becslést.

*Hol van Mészáros Lőrinc?

Mészáros Lőrinc portfóliója jelentős átrendezős alatt áll, ennek részeként a legtöbb nagy termelőcégében számottevő tulajdonrészt szereztek tőzsdén jegyzett vállalkozásai is, ezekben ugyanakkor a közkézhányad miatt előfordulhat, hogy külföldi magánszemélyek is tulajdonosok.  A tőzsdei cégeket a közkézhányad miatt már tavaly is kihagytuk a Magyar 100-ról.

Oszd meg!