Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

reborn home eon

Többet termel, mint amennyit fogyaszt – Pécsi lakóház lett a legzöldebb kezdeményezés

Több mint féléves, többfordulós kiválasztási folyamat után jelentették be hazánk leginnovatívabb zöld projektjeit, az E.On Energy Globel Magyarország díj nyerteseit. Mutatjuk a legfenntarthatóbb hazai kezdeményezéseket.

Az E.On Energy Global Magyarország fődíját a Kistelegdi 2008 Építészeti Iroda pécsi, “Reborn Home” elnevezésű pályázata nyerte. A tervezők a 70-es évekbeli házat intelligens lakóépületté alakították át. Az energiafogyasztás teljes mértékben megújuló erőforrásokon alapul, a terv különlegessége, hogy az épület több energiát termel, mint amennyit fogyaszt.

Reborn Home

A fődíjat – egy Nissan Leafet – a pécsi “Reborn Home” nevű projekttel nyerte el a Kistelegdi 2008 Építész Iroda.

Az „Épület” kategóriában az Archikon Építészeti Kft. által tervezett Meséskert Óvoda, az ország első minősített passzívház óvodája nyert. A főváros 13. kerületében található intézményben a fokozott hőszigetelés, a hővisszanyerős szellőzés, a fény- és jelenlétérzékelős LED világítás által az energiafogyasztás egy hasonló intézmény tizedére csökkent.

A „Jövő generációja” kategóriában a Katica Tanya zöld energiával működő, a gyerekeket környezettudatosságra nevelő élményközpontjára esett a közönség választása. Kizárólag olyan programokat ajánlanak, amelyek nem igényelnek energiát, vagy ha igen, akkor azt 100 százalékban megújuló energiával fedezni tudják.

Az önkormányzati kategóriában Nagypáli Önkormányzat Zöld Út Falufejlesztési programja nyert, melynek keretében a település vezetése a község fiataljait a minden gazdasági, természeti előnyt nélkülöző községben igyekszik megtartani a környezettudatosság vonzerejével. Ma már a falu központjában smaragdfa ligetet, hibrid-erőművet (szél- és napenergia), fotovoltaikus napelem-telepet, elektromos autókat és elektromos töltőállomást is találunk.

A vállalkozás kategóriában az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet On-farm ökogazdálkodás kutatóhálózata kapta a legtöbb szavazatot a közönségtől. A hálózat célja a hazai gazdák támogatása a biotermesztésben, hogy hazánkban is népszerűbbé válhasson a fenntartható gazdálkodás és az ökotermékek fogyasztása. Az egyéni kezdeményezés kategóriát a közönség szavazatai alapján Burgmann Nóra „Zöld Matek” nevű, a környezeti nevelést matekfeladatokkal ötvöző blogja nyerte meg. Az „Ötlet” kategória győztesét a zsűri választotta ki. A VR-COM nevű startup csapat nyert KonvekPRO termékükkel, amely digitalizálja a mechanikus gázkonvektorokat, így azok vezérelhetővé válnak bármilyen modern digitális eszközzel.

A szervezők a Várkert Bazárban tartott díjátadó gálán is odafigyeltek a fenntarthatóságra, a vendéglátásból kikerültek a PET-palackok és a műanyag szívószálak, a vacsora menüsorát pedig hazai, szezonális alapanyagokból állították össze.

Fotók: E.On Hungária Zrt.

Oszd meg!