Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa

Több mint kétszeres túljegyzéssel zárult a harmadik leggazdagabb magyar autós cégének részvényjegyzése

A harmadik leggazdagabb magyar, Veres Tibor tulajdonában álló AutoWallis eredetileg 6-8 milliárd forint közötti összegben tervezett forrást bevonni a lakossági és az intézményi befektetőktől. Végül a tervezett összeg kétszeresét is meghaladó, több mint 17 milliárd forint összegű jegyzési ajánlat érkezett.

A lakossági jegyzés három nap után lezárult. A 2021. október 25-én indult jegyzésben a lakosság számára az AutoWallis eredetileg maximum 1,5 milliárd forint kibocsátási értékű részvényt ajánlott fel.

Ehhez képest a 16 naposra tervezett jegyzési időszak első három napja alatt ennek majdnem kétszeresét elérő, 2,8 milliárd forintot meghaladó összegű igényt adtak le a lakossági befektetők a 122 forintos maximális áron. Így a lakossági jegyzés a tervezettnél hamarabb, október 28-án lezárásra került, további túljegyzésre nem volt lehetőség.

Az intézményi jegyzés is túljegyzés mellett zárult

Az intézményi befektetők a számukra 2021. november 2-án megnyílt jegyzési időszakban összesen több, mint 132 millió darab részvényjegyzési igényt adtak le.

Ez több mint kétszeresen meghaladja a számukra allokált mennyiséget.

A részvények kibocsátási ára egységesen 117 forint

A beérkezett intézményi jegyzési ajánlatok alapján a részvények kibocsátási ára minden befektető számára egységesen 117 forintban, az ársáv felső harmadában került meghatározásra. A kibocsátási ár kialakítására a könyvépítés során 4 milliárd forint feletti ajánlattal résztvevő független piaci intézményi befektetők jegyzései alapján került sor.

A maximum 8 milliárdosra tervezett jegyzés végleges összege az érdeklődés mértéke alapján 25 százalékkal 10 milliárd forintra lett megemelve. Ebből a lakosság 2,5, az intézményi befektetők 7,5 milliárd forint összegben jutnak részvényekhez. A megemelt kibocsátási összeg ellenére sem került kielégítésre a jegyzés során tapasztalt teljes kereslet.

Székely Gábor, az AutoWallis befektetési igazgatója elmondta, hogy a 117 forintos kibocsátási áron 8 intézményi befektető jutott részvényekhez, míg a lakossági részvényjegyzők száma meghaladta az 1.200-at.

Jelenleg közel 3.000 részvényese van a vállalatnak.

A Magyar 100 lista elején szerepel a cégcsoport

A harmadik leggazdagabb magyar, Veres Tibor tulajdonában álló Wallis Portfólió Kft. idén a Forbes Magyar 100 listájának 11. helyére került. Becslésünk szerint a vállalat 91,3 milliárd forintot ér.

A teljes listát a novemberi Forbes magazinban találod!

A Wallis csoportba jelenleg a Wallis, az Autowallis, a Share Now, a Praktiker és az Alteo tartozik. A Forbes idén ötödször állította össze a száz százalékig magyar tulajdonban lévő legértékesebb cégek listáját.

Sohasem értek még ennyit a top vállalkozások.

A lista cégeinek összértéke meghaladja a 4400 milliárd forintot – tavaly ugyanez nem érte el a 2700 milliárdot.

A teljes, 100-as lista a novemberi Forbesban! Itt tudsz belelapozni a magazinba:

Borítókép: Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa

Oszd meg!