Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Yerlin Matu // Unsplash

Tízmilliárdokat költöttünk kedvenceink egészségére, már nem a kutya a magyarok legjobb barátja

2018-ban 881 állategészségügyi vállalkozás működött Magyarországon, ezek többsége hobbiállatokra fókuszált – derült ki az Opten közleményéből.

Kifejezetten haszonállatokra specializálódott praxis kevés van, a többség vegyesen lát el cicákat, kutyákat, nyulakat és teheneket.

Itt muszáj megjegyeznünk, hogy a nemzetközi Pet Food Industry Federation statisztikái szerint 2017-ben már nem a kutya, hanem a macska volt a magyar ember legjobb barátja: belőlük összesen 2,28 millió élt az országban, kutyából pedig csak 2,05 millió. Persze ha nemcsak négylábúakban gondolkodunk, a madarak uralják hazánkat: belőlük 4,43 milliót tartottak országszerte.

Még egy kis macskastatisztika: 2014-ben 1,8 millió macska élt Magyarországon, azaz míg a kutyák száma picit csökkent, addig a macskáké négy év alatt közel félmillióval nőtt.

Az állategészségügy általában is egyre jobb üzlet Magyarországon, ami 2015 óta folyamatosan növekszik, és egyre több embernek ad munkát. 2015-ben 866 ilyen cég üzemelt idehaza, ezek összesen 1884 főt foglalkoztattak és 30 milliárd forintos árbevételt termeltek. A 2017-es, 37,99 milliárdos árbevételt már 878 cég hozta össze, 2143 dolgozóval. A tavalyi év legnagyobb magyar üzlete is az állateledről szólt, a Pater in Pet Food kapott új tulajdonost, becslésünk szerint 83 milliárd forintért.

A 2018-as árbevétel még nem ismert, de tavaly már 2278-an dolgoztak 881 működő állategészségügyi cégnél.

Az Opten szerint, ha „a felelős állattartás igénye együtt növekszik a háziállatok számával”, akkor ezeknek a vállalkozásoknak a száma is egyre nagyobb lesz.

Kép: Yerlin Matu // Unsplash

Oszd meg!