Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu
Fotó: Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu
Üzlet

Erre költött 50 milliárdot Mészáros új energetikai csúcs cége, a Tigáz

Zsiborás Gergő
2021. június 16. 3 perc olvasás

A Tigáz Földgázelosztó Zrt. a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési kötvényprogramjában (Nkp) kibocsátott kötvényeit pénteken vezetik be a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.

A tájékoztató szerint az aukció eredményeként 50 milliárd forint értékű, tízéves futamidejű, fix 2,8 százalékos kamatozású vállalati kötvények kerülnek forgalomba. A Tigáz a kötvényeket a BÉT által működtetett Xbond multilaterális kereskedési rendszerbe regisztrálja. A kötvény aukcióját 2021. március 22-én tartották – írja az MTI.

Mire ment el a Tigáz friss 50 milliárdja?

A Tigáz a kötvények kibocsátásával jelentős forráshoz jutott hozzá, amelynek egy része a tőketörlesztések után is a rendelkezésére áll. A bevont forrásokból március 25-én végtörlesztette az MKB Bank Nyrt.-vel szemben fennállt több mint 31,6 milliárd forint hitelét, továbbá előtörlesztette 2021. március 26-án az anyavállalattal szemben fennálló hitelének egy részét, 18,3 milliárd forint összegben.

A Forbes.hu tavaly decemberben írta meg, hogy a Mészáros-féle Opus a teljes Tigázt megveheti.

Mint akkor írtuk: korábban közel 55 milliárdért került magyar tulajonba a gázszolgáltató.

Feltételezésünk szerint nagyjából hasonló nagyságrendű üzlet lehetett az Opus részéről a teljes Tigáz megszerzése a szintén magyar többségi tulajdonban lévő MET Csoporttól. A tranzakciót végül márciusban jelentették be. A meglehetősen jó negyedévet zárt Opus Global 49,57 százalékos részesedést szerzett a Tigáz Földgázelosztó Zrt.-ben, sőt a megállapodás értelmében az Opus a tranzakció zárásakor irányítási jogot is szerzett a földgázelosztó társaságban (a cég másik fele már korábban Mészárosék érdekeltségébe került).

Értékes darabja lesz a Mészáros-portfoliónak

A Tigáz Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója, az ország észak-keleti régiójában végez földgáz elosztási engedélyes tevékenységet, a leghosszabb, több mint 33 ezer kilométeres hálózatot üzemeltet.

A társaság árbevétele 2020-ban 35,3 milliárd forint, üzemi eredménye 10,3 milliárd forint, adózott eredménye pedig 4,9 milliárd forint volt. Ez utóbbi közel a duplája a 2019-ben elértnek.

Ahogy arról nemrég írtunk, az Opus igen jó negyedéven van túl, pedig abban még a Mátrai Erőmű eladása után újraépített energetikai portfólió friss szerzeményei, a Tigáz és a Titász eredményei nem is szerepelnek.

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu