Fotó: Bdpst Group
Üzlet

Ezt nem láttuk jönni: Tiborcz István megvette az egyik leggyorsabban fejlődő magyar bankot

Forbes
2021. december 30. 3 perc olvasás

Többségi tulajdont szerzett Tiborcz István a Gránit Bankban és egyből munkavállalói résztulajdonosi programot indít.

A BDPST Zrt. megvásárolja Gránit Bank többségi tulajdonosa, az E.P.M. Kft. túlnyomó részét – közölte a bank lapunkkal. A Tiborcz István, Orbán Viktor kormányfő vejének érdekeltségébe tartozó BDPST a bank papírjainak 57 százalékát vásárolta fel. A tranzakció véglegesítéséhez szükség van még a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyására is, de a vevő személyének ismeretében aligha kétséges, hogy megkapja.

A közlemény szerint a bank menedzsmentje nem változik, azaz Hegedűs Éva, a Forbes által legbefolyásosabbnak választott magyar nő lesz továbbra is az elnök-vezérigazgató. Hegedűs az vásárlásról azt írta: „A stratégiai célok továbbra is változatlanok: élen járni az innovációban, újabb és újabb banki termékeket bevezetni kiemelkedő ügyfélélmény biztosításával, folytatni a konzervatív hitelezési politikát, fenntartani a működéshatékonysági előnyt.

Az ehhez szükséges tőkét az új befektető biztosítja.”

A Gránit Bank mérlegfőösszege az év végére elérte a 700 milliárd forintot. A hitelek és a kötvények együttes összege meghaladja a 300 milliárd forintot, a bank ügyfélszámláinak száma meghaladja a 83 ezret, a költséghatékonysági mutató kétszer jobb a hazai bankszektor átlagához képest (működési költség/mérlegfőösszeg mutatóban), a nem teljesítő hitelek (NPL) rátája 0,03 százalék, amely kiemelkedő érték a hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A bank tavaly is nagyon jó évet zárt, de négy milliárd forint feletti adózás előtti eredménnyel az idei is rekord lett.

Egyből indul az MRP

Az új befektető tulajdonszerzése mellett a Gránit Bank Közgyűlése döntött, egy új 16,7 milliárd forintos Munkavállalói Résztulajdonosi Programról, amely egyfelől erősíti a kulcsmunkavállalók érdekeltségét a részvényesi érték növelésében, másfelől jelentősen bővíti a Bank tőkéjét, ennek eredményeként a bank saját tőkéje 40 milliárd forint felé emelkedik.

A Gránit Bankot 2010-ben Demján Sándor alapította (a Milton Bank megvásárlásával és átalakításával), majd részvényeit a bank elnök-vezérigazgatójának, Hegedüs Évának adta el, és kiszállt a cégből, de 2018-ban bekövetkező haláláig a bank örökös, tiszteletbeli elnöke maradt. A pénzintézetben szintén érdekelt volt, majd 2015-ben a kiszállás mellett döntött Demján régi harcostársa, Nyúl Sándor is, aki nemrégiben újra részvényes lett.

A magyar állam korábban szintén a bank tulajdonosa volt, de 2017-ben szintén kivonult onnan (36,5 százalékos pakettja volt akkor). Demján, Nyúl és az állam is a bankot vezető, az elmúlt években a Forbes által az üzleti életben a legbefolyásosabb nőnek választott Hegedüs Évának adta el tulajdonrészét, aki így lett a pénzintézet többségi tulajdonosa egészen mostanáig.