Üzlet

Új posztapokaliptikus HBO-sorozaton dolgozik a Csernobil alkotója

Smejkál Péter
2020. március 06. 5 perc olvasás

Az HBO tavalyi Csernobil tévésorozata hatalmasat robbant, így érthető, hogy alkotója, Craig Mazin akár szokatlan anyaghoz is nyúlhat, ha újabb, és minden bizonnyal szintén igen költséges projektről van szó. Márpedig az, amit tegnap exkluzívan hozott le a The Hollywood Reporter, bizony sokba fog kerülni: Mazin ezúttal a 2013-as The Last of Us című posztapokaliptikus videójátékot viszi képernyőre az HBO-n.

A The Last of Us kizárólag Playstation 3-ra jelent meg, később Playstation 4-es kiadás is érkezett belőle. Összesen több mint 17 millió példányban fogyott világszerte, május 29-én pedig jön a folytatása, szinten csakis a Sony konzoljára (a The Last of Us Part II-ről mi is írtunk korábban). A játékokat az amerikai Naughty Dog fejleszti, történetükért pedig az a Neil Druckmann felel, aki a tévésorozatnak is társírója lesz Mazin mellett. A produkciót egyébként több szemszögből is vigyázza majd a Naughty Dog, a The Sopranost és a The Wire-t is jegyző Carolyn Strauss mellett executive produceri rangot kap Evan Wells, a fejlesztőstúdió elnöke is.

Gombafertőzés okozta világvége

A történet az első játékot fogja feldolgozni, ami a nem túl távoli jövőben játszódik. Az emberiség többsége egy gombafertőzés miatt agyatlan zombi lett, a karanténvárosokba zárt túlélőket vasmarokkal irányítja az amerikai kormány, vagyis inkább ami maradt belőle. Joel egy középkorú, lecsúszott csempész, aki a karantén határain túlra is vállal melókat, egyik nap viszont szokatlan szállítmányt kap: egy nagyszájú tinilányt, Ellie-t, aki talán az egész emberiséget megmentheti az elkerülhetetlennek hitt kihalástól.

Sok zombis sorozat és film után nehéz újat mutatni, a The Last of Us azonban engem mindig jobban megijesztett, mint mondjuk a The Walking Dead. Ennek oka, hogy a játék történetének középpontjában egy olyan gombafertőzés áll, amihez hasonló bizony a természetben is megtalálható: az Ophiocordyceps unilateralis nevű parazita rovarok agyába kerülve veszi rá őket olyan dolgokra, amiket az állatok maguktól sosem tennének meg.

Teljes pusztulás

A játékban szereplő gomba ennek egy mutáns válfaja, ami emberre is terjed – az áldozatok eleinte csak simán megőrülnek, majd szép lassan maguk is elgombásodnak, hogy végül félig állat, félig növény mutánsként teljesítsék be spóraszóró küldetésüket. Mivel a Föld országai nem tudtak mit kezdeni a sok fertőzöttel, egy sor tömegpusztító fegyverrel próbáltak gátat vetni a parazita terjedésének. Ezzel viszont csak még élhetetlenebbé tették a bolygót, ami a játék idején már tényleg majdnem teljesen kihalt.

A The Last of Usban romokban heverő nagyvárosok és fertőzöttekkel teli, a természet által már jórészt visszahódított helyszínek váltják egymást, négy különböző évszakban, így feltételezhető, hogy a tévésorozatra is kell majd költeni rendesen, ha az alkotók vissza akarják adni a játék egyébként roppantmód nyomasztó atmoszféráját. És ha már szóba jöttek az alkotók: az HBO-n és a Naughty Dogon túl a Sony Pictures Television is beszáll a buliba, méghozzá a Playstation Productionsszal közösen. Utóbbinak ez lesz az első tévésorozatos munkája.

Marad a karakterek szexualitása

Bár premierdátum még nincs, Craig Mazin egy érdekes és fontos dolgot már megerősített: Ellie a játékok sztorijának megfelelően a sorozatban is meleg marad. Bár a 2013-as The Last of Usban nem került szóba a kamaszlány szexualitása, a játékhoz kiadott egyetlen későbbi kiegészítő viszonylag hamar tisztázta, hogy Ellie a saját neméhez vonzódik. Ezt később a The Last of Us Part II bemutatkozó videója is megerősítette, amiben a lány egy másik fiatal nővel váltott csókot.

A The Last of Us egyébként roppant elismert játéknak számít, kismillió Év játéka-díjat nyert, pedig ugyanabban az évben jelent meg, mint a szórakoztatóipar legnagyobb durranásának számító Grand Theft Auto V. A Naughty Dog programjában a játékmenet is fontos volt, a történetmesélés azonban érezhetően előrébb sorolódott a csapatnál, így régóta szó volt egy esetleges filmadaptációról. Az már biztosan nem készül el, helyette kapjuk a sorozatot, ami, ha csak fele olyan jó lesz, mint a Csernobil volt, már most borítékolhat magának pár Emmyt.

Főoldali kép: Naughty Dog // The Last of Us Part II