Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tesztekhez és lélegeztetőgépekhez fejleszt eszközöket Lakatos Dávidék amerikai-magyar unikornisa

A 3D-nyomtatókat gyártó Formlabs már a héten megkaphatja a mintavételhez szükséges eszközére a gyorsított engedélyt az amerikai hatóságoktól. A bostoni-budapesti startup a saját bőrén érzi a járvány terjedését a világban: alig indult újra a gyártásuk Kínában, most a bostoni központjukat kell bezárni, de a magyar társalapító úgy gondolja, hogy megerősödve fognak kikerülni a helyzetből.

„Úgy két hete kezdtek keresni minket amerikai orvosok, kórházak, hogy nincs elég szájmaszk és lélegeztetőgép, és fogalmuk sincs, mihez kezdjenek” – mondja a telefonban Lakatos Dávid, a Formlabs termékfejlesztési vezetője és társtulajdonosa. A 2018-ban unikornis – azaz 1 milliárd dollár feletti cégértékű – státuszba lépő startup központja Bostonban van, és testközelből tapasztalják, ahogy az USA-ban, főleg a sűrűn lakott keleti parton elszabadul a koronavírus.

Éppen ezért azonnal reagáltak, és beleálltak a járvány elleni küzdelembe: a koronavírus teszteléséhez szükséges mintavételi eszközt, valamint arcmaszkokhoz és lélegeztetőgéphez használható alkatrészeket kezdtek fejleszteni, melyeket a Formlabs 3D-nyomtatóival lehet aztán sorozatban gyártani. Emellett pedig önkéntes hálózatot indítottak az ügyfeleik körében, hogy az ő nyomtatóikkal is gyártsanak ilyen az eszközöket.

Vállalkozó, cégtulajdonos vagy? Milyen hatással van az üzletmenetedre a koronavírus, és hogyan kezeled a kihívást? Írd meg nekünk a tema@forbes.hu-ra „Cégem és a koronavírus” tárggyal!

A cég Form 3 típusú nyomtatója. A szoftvert Budapesten fejlesztik, a Form 2-es modell bizonyos alkatrészeit pedig Székesfehérváron gyártják. Fotó: Formlabs

A mintavételi eszköz egy olyan speciális, ránézésre egy kis kefére hajazó eszköz, amivel az orr nyálkahártyájáról vesznek kenetet a koronavírus kimutatásához. A kialakításában az a kihívás, hogy úgy kell képesnek lennie a mintavételre, hogy közben nem roncsolja és pusztítja el a parányi vírusokat, és pontos legyen a teszt.

Az eszköz tesztje eddig ígéretesen alakul, már a klinikai tesztelés utolsó fázisában vannak, akár már a következő pár napban megkaphatják az engedélyt. Ezekből gépenként 300 darabot lehet nyomtatni, a cégnek 250 saját nyomtatója van Ohióban, valamint az önkéntes hálózatban felajánlottak még 800 berendezést.

Másik fejlesztés, amit nyomtatni lehet, az egy teljes arcot fedő átalakított búvármaszk, melyet sterilizáló gépben (vákuumos és hőkezelés után) fertőtlenítve újra lehet használni a kórházakban. Ennél most azt tesztelik, hogy valóban teljesen kizárja-e a külvilág belégzésnél és kilégzésnél, ha ezen átmegy, akkor engedélyezik a hatóságok.

Emellett még a lélegeztetőgépekhez készítenének elosztókat, amivel egy gépet több betegen is tudnak használni. Ez egyelőre még fejlesztési szakasz alatt van. Továbbá egy az arcmaszkokhoz szükséges tartóalkatrészen is dolgoznak, ami fixen a viselője fején tartja.

Ilyen mintavételi keféket nyomtat a Formlabs gép. Fotó: Lakatos Dávid

Újranyitottak Kínában, bezárhatnak az USA-ban

„Ma hallottam, hogy Massachusetts állam is hamarosan le lesz zárva, tehát nem fogunk tudni dolgozni. Ezeken a fejlesztéseken igen, de a többi kutatás-fejlesztési tevékenységet nem tudjuk majd folytatni.”

A Formlabset Kínától az USA-ig végigkíséri a járvány terjedése. Már a kitörésekor, január végén, február elején a saját bőrükön érezték a hatást, mivel egyes 3D-nyomtatóikat Kínában gyártják. Elmondása szerint mostanra már normalizálódott az ottani helyzet, kezd visszatérni az élet a rendes kerékvágásba. Az irodájukat pár hete nyitották újra Sencsenben, és most már a gyártás is közel 100 százalékos kapacitásra állt vissza.

Másik gyártási helyszínük Székesfehérvár, ahol bizonyos alkatrészek készülnek. Itt még folyik, de a magyar helyzet is változhat úgy, hogy megállásra kényszerüljenek. A budapesti fejlesztőközpontjukban közben átálltak távmunkára. Előfordul, hogy hardverre van szükségük a fejlesztéshez vagy teszteléshez, ekkor mennek csak be, de erre is szigorú szabályok vonatkoznak. „A policy az, hogy egyszerre max két ember lehet bent az irodában. Napi szinten egyeztetünk, hogy kinek mikor mire van szuksége, es hogy kik lesznek bent. Ha kell, lehetőség van a printereket is hazavinni – mondja a Forbes kérdésére Török Balázs, a budapesti iroda mérnöki menedzsere.

Megerősödve jönnek ki belőle

Egy-egy Formlabs-gép ára 3500 dollár körül van, eddig 60 ezer nyomtatót adtak el. Felét gyártó- és mérnöki cégek vásárolták, 25 százaléka fogászati célokra (például fogsormodellekre), 10 százalékát pedig egészségügyi felhasználásra vették. A többit egyéb különböző célokra, például építészirodák modellezésre vagy szórakoztatóipari produkciós irodák kellékek legyártásához rendelték. Az előttük álló időszakban a súly egyértelműen az egészségügyi intézmények felé fog tolódni.

Azt nem tudja Lakatos Dávid, hogy meddig fog tartani ez a rendkívüli időszak, de arra számít, hogy megerősödve jönnek ki a válságból.

„A 3D nyomtatógépet fejlesztő cégek közül talán mi vagyunk a legszerencsésebbek. A nyomtatóink viszonylag olcsók, és gyorsan is tudtunk reagálni az új kihívásokra. Mire elmúlik a járvány, nagyobb lesz a piaci részesedésünk, mint előtte.”

Fotó: Orbital Strangers archív

 

"Különös szervezetem van. Nem emlékszem rá, hogy munka közben valaha is elfáradtam volna, csak a semmittevés merít ki végképp."