Fotó: Tesla
rövid hír

Game Over: nincs több kockulás menet közben

Forbes
2021. december 27. 3 perc olvasás

Az amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal nyomozásában hajolt meg a Tesla a szabályozók akarata előtt: többé nem lehet játékokat játszani az érintőképernyős panelén, amíg mozgásban van az autó.

Beleegyezett a Tesla abba a szabályozói kérésbe, amit az amerikai Nemzeti Közúti és Közlekedésbiztonsági Hivatal (National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA) kért tőle, írja a BBC Business

A döntést követően többé nem használható az autóban a Passenger Play funkció, amivel az utasok (valamint a sofőrök is) a Tesla érintőképernyős vezérlőpaneljén játszhattak akár utazás közben.

Elon Musk technokirály vállalatát többször is támadták a funkció veszélyessége miatt, így végül – a New York Times értesülései szerint a szabályozóval közvetlenül együttműködve – szoftveres tiltást kapnak a játékok, amíg az autó mozgásban van.

Az NHTSA pár napja jelentette be, hogy felülvizsgálja a Passenger Playt, ugyanis szerintük az „elterelheti a vezető figyelmét, ezáltal növelve az ütközések kockázatát.”

Ezt a Tesla is jól tudta, ezért a játékok kezdőképernyőjén mindig meg kellett erősíteni, hogy egy utas játszik az alkalmazásokkal – ezt azonban olyan könnyedén okézhatta le még a vezető is, mint ahogy azt a weboldalakon a szolgáltatási feltételek és szabályzatok elfogadásával teszi az internet népe. A funkciót eredetileg csak álló állapotban lehetett használni, a Tesla azonban 2020 decemberében változtatott a szoftveren, ami utazás közben is lehetővé tette a játékot. 

Nem ez az egyetlen eset, hogy a Tesla bajsza összeakad az NHTSA-val: a szabályozó augusztus óta nyomoz a vállalat önvezető funkciójával kapcsolatosan, amiért az állítólagosan több baleset okozója is lehetett.

Pornót is forgattak (ön)vezetés közben

Az önvezető funkció bevezetése óta többször meggyűlt a baja a Tesla PR-osainak a figyelmetlen vezetőkkel. Habár utasaik döntéseiért nem felelnek, és fokozott figyelmet ajánlanak az autopilóta funkció igénybevétele esetén is, több vakmerő sofőr okoz sokszor negatív reklámkampányt a Teslának.

2019 májusában két utas a Pornhubra töltött fel egy szexvideót, ahogy az önvezető funkcióra hagyatkozva esnek egymásnak a volán mögött. 

Ezt ráadásul a Twitter-bajnok Musk viccesen kommentálta közösségi oldalán, kétértelmű poénokkal fűszerezve. „Úgy látszik, hogy több dologra is lehet használni az Autopilotot, mint gondoltuk” – írta Twitterén a videós botrány után.

Borítókép: Tesla