Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

100 milliárdnyi közpénzből vesz földeket egy tőkealap a régióban

Új tőkealap áll fel az Exim Bank gondozásában, Orbán Viktor erről rendeletben utasította a külgazdasági minisztert. Nem lehet majd csodálkozni, ha a pénz nagyja kormányközeli figurákhoz vándorol.

Létrejön a Termőföld Magántőkealap, amely 100 milliárd forintból vásárol be a régiós agráriumban. Orbán Viktor kormányfő a péntek esti Magyar Közlönyben utasította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy az Exim Bankon át gondoskodjon az alap létrehozásáról – szúrta ki a 444.

Belvárosi pincéből reformálná meg két magyar egyetemista a mezőgazdaságot 

Sőt, a rendelet igen ambiciózusan úgy fogalmaz: a tőkealap segítse

„a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapjait.”

Az alapkezelőt Szijjártó választja majd ki, a keretösszeg 400 millió euró, közel 145 milliárd forint lesz, amelynek 70 százalékát, azaz 100 milliárdot a költségvetés áll. Az Eximnek bőven van tapasztalata, több tőkealapja is van már, a 444 emlékeztetett rá, hogy több, kormánytaghoz közeli szereplő is alapkezelővé vált már. Az Exim alapjai közül azonban egyértelműen ez lesz a legnagyobb.

Így hízott tovább a legnagyobb magyar földesúr agrárbirodalma

Ez a 100 milliárd valószínűleg szintén kormányközeli vállalkozókhoz vándorol majd. Sőt, valószínűleg a keretösszeg jó része a legnagyobb magyar földesúrnál, Mészáros Lőrincnél köt majd ki. A Forbes-listát évek óta vezető felcsúti vállalkozó cége, a Talentis Agro Zrt. a járvány ellenére is több mint 25,6 milliárdos árbevétellel, csaknem 5,5 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel, valamint 8,6 milliárd forint EBIDTA-val zárta tavalyi üzleti évét. Ezek alapján azt is mondhatjuk, hogy a Talentis Agro nemhogy válságálló, de gyakorlatilag meg sem érezte a járványidőszakot.

A hazai földesúri versenyben Mészáros Lőrinc a volt királyt, Csányi Sándort szorította le a trónról.

Oszd meg!