Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Telefonon bemutatható koronateszttel rukkolt elő a magyar cég, ami a japán útlevelet is fejlesztette

A napokban bemutatkozik a digitális személyazonosítással foglalkozó ID&Trust fejlesztése, a GoodID COVID-19 Green. Ennek köszönhetően az egészségügyi intézmény által elvégzett koronavírus-tesztről egy ingyenes digitális igazolást kaphatunk. A kiállított eredményhez értelmező színkódokat társítanak, az igazolás pedig érintésmentesen használható, hiteles és feltörhetetlen.

A koronavírus-járvány megfékezése céljából hozott korlátozó intézkedések május elején új szakaszba léptek. Miközben a kijárási korlátozásokat fokozatosan feloldják, nagyságrendekkel több koronavírus-tesztet végeznek az állami és magán egészségügyi intézmények, hogy naprakész képet kapjunk a fertőzöttség alakulásáról.

Jól jöhet az újraindításhoz

A forgalomban lévő koronavírus-tesztek megbízhatósága és az általuk kimutatott eredményről az egészségügyi szakemberek értelmezése időről időre finomodik. Ettől függetlenül a kiadott igazolások jó kiindulási alapot adnak ahhoz, hogy helyreálljon a hétköznapi élet újraindulásához szükséges bizalom, és megszülethessenek az emberek mozgását meghatározó szabályok.

Arról ugyan szakmai vita folyik, hogy egy gyógyult páciens negatív koronavírus-teszt birtokában később újrafertőződhet-e, vagy maga is lehet-e később fertőző, de ez nem jelenti azt, hogy el kéne vetnünk a tesztelés lehetőségét.

Milyen a jó koronavírus-teszt igazolás?

Ahhoz azonban, hogy a teszteket a hétköznapi gyakorlatban is hatékonyan lehessen használni, három dolog fontos: koherens és észszerű szabályrendszer vonatkozzon a tesztek birtokosaira, a kiállított bizonylat könnyen értelmezhető legyen, és persze maga a bizonylat se képezze a fertőzés terjedésének forrását.

„Egy olyan tanúsítvány, amit hosszú percekig tart kisilabizálni, és nem egyértelmű, hogy mire hatalmazhatja fel tulajdonosát, ráadásul mindenki összefogdossa és egy hét után elrongyolódik, az bizonyosan nem tölti be a célját” – mondja Szabó Tamás, az ID&Trust Kft. alapító-ügyvezetője.

A magyar vállalkozásnak több mint másfél évtizedes tapasztalata van elektronikus okmányok és digitális azonosítás területén, többek közt a hazai eSzemélyi, a román egészségügyi kártya és a japán útlevél fejlesztése fűződik a nevükhöz.

Két évvel ezelőtt mutatkozott be mobiltelefonos irattárca alkalmazásuk, a GoodID, mely mindenféle okmányunk hiteles digitális megfelelőjét tudja magába foglalni, ezáltal távoli azonosításra, és 2019-től pedig online szerződéskötések lebonyolítására is megoldást nyújt.

A most bemutatott GoodID COVID-19 Green alkalmas a koronavírus-teszt digitális igazolására a GoodID applikáción belül, külön díjaktól mentesen. , A megoldást elsőként a Róbert Magánkórházban próbálnak ki. Az alkalmazás a kiadott teszteredmény értelmezését színkódokkal segíti. Az applikációba bekerülő igazolás révén érintésmentesen és gyorsan ellenőrizhető a hiteles koronavírus-teszt eredménye. A fejlesztésben közreműködő szakemberek szerint a tanúsítványok digitalizálása megkönnyíti a használatot, és elősegíti az igazolások elfogadottságát.

A tanúsítványok könnyebbséget jelenthetnek az élet számos területén, így például a külföldre utazásnál a korlátozások feloldását követően a határátlépést várhatóan több ország is friss koronavírus teszthez kötheti. Taxitársaságok is dönthetnek úgy, hogy csak olyan sofőr állhat munkába, vagy éppen csak olyan utas használhatja a járműveiket, aki bizonyos színkódú tanúsítvánnyal rendelkezik. Nagyfoglalkoztatók, például hipermarketek, gyárak, logisztikai központok aszerint tervezhetik munkatársaik beosztását, hogy éppen milyen kockázati kategóriába sorolja őket a tanúsítványuk.

A színkódokhoz igazodva meghatározhatók az egyes egészségügyi szakrendelések (például fogorvos, nőgyógyász) látogathatóságának szabályrendszere is.

A rendszer más egészségügyi intézmények számára is díjmentesen hozzáférhető lesz. A digitális tesztigazolások természetesen a felhasználók számára is ingyenesen elérhetők lesznek.

Borítókép: Paul Hanaoka / Unsplash

Oszd meg!