Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Lótenyésztőnek tanult, ma övé a város első csomagolásmentes boltja – és egy 15 milliós befektetés Tomán Szabinától

Pocsaji Csilla sokáig várt arra, hogy valaki megnyissa Békéscsaba első csomagolásmentes boltját – végül megunta és ő maga nyitott üzletet. A Cápák közöttben adott pitch-e végül Tomán Szabinát győzte meg, de Csilla 15 milliót így is, úgy is beletett volna a cégébe.

Április 27-én elindult az RTL Klubon futó üzleti showműsor, a Cápák között második évada, ahol öt befektető pénzéért versenyeznek kezdő (vagy nem kezdő) vállalkozók. A forbes.hu-n hétről hétre bemutatjuk egy-egy vállalkozó sztoriját: honnan jött az ötlet, mi történt a műsorban és hogyan alakult a deal azóta, hogy nyélbe ütötték. VI. rész.

„Gyula meg se bírt szólalni a mosható betétek után” – mondja Pocsaji Csilla, amikor arról kérdezem, hogyan reagáltak a Cápák között befektetői a műsorban elhangzott pitchre. Azt meséli, Moldován András szállt ki elsőnek, Balogh Levente és Balogh Péter érdeklődőek voltak, a Ustream-alapító Fehér Gyula viszont úgy tűnt, sokkot kapott. „Mondtam is neki, hogy engem nézzen, ne a betéteket – nevet Csilla. – Neki szerintem túl hippi volt a dolog.” Pedig Csilla vállalkozásában, a Tebében nincs semmi hippi: Békés megye első csomagolásmentes boltja az indulás utáni első három hónapban hárommillió forint árbevételt hozott, a tulajdonos pedig 15 millió forintos befektetési ajánlattal sétált ki a műsorból – az ötödik és egyben egyetlen női cápa, Tomán Szabina szállt be a cégbe, 25 százalék részesedésért cserébe.

A csomagolásmentes bolt egyben kávézó is – Csilláék gyakran tartanak workshopokat, a járványhelyzet miatt újabban online / Fotók: RTL Klub

A boltban persze nem csak női higiéniás termékek vannak a polcokon, ugyanazt hozza, amit más csomagolásmentes üzletek: magokat, fűszereket, tésztaféléket, teákat, péktermékeket, rizst, rizslisztet, fából készült takarítóeszközöket, komposztálható mosogatószivacsot, de Csilla azt meséli, a legkeresettebb egyértelműen az édesség.

Megunta, hogy nincs a városban csomagolásmentes bolt

A 26 éves Csilla nagyjából tizenöt éve dolgozik folyamatosan: gyerekként újságkihordásból kereste meg a lovaglóórákhoz szükséges pénzt, később (még mindig tizenévesen) elszegődött a lovardába. Itt gyerektáborokat tartott és patkolókovács-segéd volt, 16 évesen pedig a Békéscsaba melletti Szanazugban lett istállógondozó, ahol egyedül felelt 11 lóért. „30 kilométert tekertem minden nap iskola után, hogy kijussak” – meséli. A lovak szeretete nem múlt el ezután sem, Szegedre került, ahol lótenyésztőnek tanult. Hogy fenntartsa magát, elsőévesen kiváltotta az egyéni vállalkozói engedélyt: elvégzett egy pénzügyi tanácsadói tanfolyamot, és az egyetemmel párhuzamosan dolgozott független tanácsadóként, majd bankoknál.

Közben két dologra döbbent rá: egyrészt, hogy hosszú távon nem tudja magát alkalmazottként elképzelni, másrészt, ha ő és generálkivitelezésben dolgozó barátja, Juhász Zsolt ugyanannyi időt és energiát fektetnének egy saját cégbe, mint munkahelyükbe, valószínűleg már rég milliomosok lennének. Mindketten felmondtak, és 2016-ban, a „mínusznak mínuszából” létrehoztak egy generálkivitelezői céget, ahol a szakmai részért Zsolt, a pénzügyért pedig Csilla felelt.

A környezettudatosság is ekkor kezdett éledezni benne. Egyre jobban odafigyelt arra, hogy mit, hol és hogyan vesz, közben folyamatosan zsörtölődött, hogy miért van az, hogy sorra nyitnak az országban a csomagolásmentes boltok, Békéscsabán mégsem nyit senki. „Mire a párom megkérdezte: miért nem nyitsz akkor te?”

Így is lett. 2018 őszén létrehozták a Tebe Reform Kft.-t, az üzlet egy évvel később, tavaly novemberben nyitott. A páros egy évig dolgozott az előkészületeken, Csilla összesen 4 hétre állt le, miután nyáron megszületett kislánya, Lili. Az üzletben ma két alkalmazott dolgozik, Csilla csak ritkán találkozik a vevőkkel.

A cégbe a műsor kezdetéig 16 millió forintot fektettek be. November és január között havonta átlagosan 1 millió forint volt az árbevétel, a profit nagyjából 10 százalék.

Csilla a befektetés mellett a K&H és a Telekom különdíját is elnyerte

A járvány kitörésekor csökkentették a nyitvatartási időt: mivel kevés a nyugdíjas korú vásárlójuk, délelőttönként zárva tartottak. „Aki ilyen időben bezár, főleg ennyivel az indulás után, úgy, hogy még nincsenek törzsvásárlói, az lehúzhatja magát a vécén.”

A 65 feletti vásárlóiknak jófejségből kiszállítják „a szokásos” ételeket, de az, hogy minden vásárlójuknak csomagolásmentesen tudjanak kiszállítani, egyelőre nem opció. „Megoldható lenne, de kellenének hozzá speciális tárolóedények, ez több millió forintot igényelne” – mondja Csilla. Később szeretne majd létrehozni egy webshopot, de ezt is elő kell készíteni, hiszen így már nem lenne teljesen csomagolásmentes az üzlet: a termékekhez például kötelező leírást csatolni, ezt környezettudatos anyagokból oldaná meg.

A lovaktól a cápákig: Tomán Szabinát sikerült meggyőznie

A Cápák közöttbe Csilla azzal az ajánlattal érkezett, hogy 15 millió forinttal ő is beszáll a saját cégébe. Úgy érzi, ez tetszett is a befektetőknek, látszott rajta, hogy partnert keres, nem szponzort, Fehér Gyula meg is eresztett ezzel kapcsolatban egy poént („Akkor te innen mindenképp 15 millió forinttal mész el.”). A cápáktól szintén 15-öt kért, cserébe 15 százalékot ajánlott, ezt Szabina végül 25-re alkudta fel. Csilla azt mondja, tudja, hogy felülértékelte a céget, de szerinte normális, hogy a vállalkozók nehezen adják ki a kezükből a százalékokat. „Épp elégszer számoltam ki a cégértéket ahhoz, hogy pontosan tudjam, mennyit ér.”

A 30 milliós összegből szeretné elkezdeni kiépíteni az országos üzletlánc-rendszert, ez az összeg a két következő bolt nyitására lesz elég: Csilla becslése szerint egy bolt nyitása helyszíntől és igényektől függően 10–15 millió forintot igényel majd, 3–5 év megtérüléssel számol.


 

„A világ egy könyv és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el”