Megújult a Forbes magazin, odatették magukat Amerikában

Új dizájnt kaptunk Amerikából, és boldogok vagyunk vele. A legtöbb változáshoz kell egy kis idő, míg hozzászokik az ember, ehhez nekem igazán nem kellett. Kézbe vettem az új amerikai lapot […]

Bővebben

fotó: Reuters jack ma

Távozik az Alibaba elnöke, Jack Ma, felkészül: Daniel Zhang

Hétfő hajnalban hivatalossá vált, hogy a kínai e-kereskedelmi vállalat, az Alibaba alapítója, Jack Ma visszavonul, utódja az eddigi vezérigazgató, Daniel Zhang lesz. Ma a 2020-as éves közgyűlésig továbbra is tag marad a társaság igazgatóságában.

Az egykori elnök az Alibaba döntéshozói csoportjából, az Alibaba Partnershipből sem lép ki, így  – annak ellenére, hogy ez a csoport nem többségi tulajdonosa a cég részvényeinek – beleszólhat az igazgatósági tagok kinevezésébe. Az egykor tanárként dolgozó kínai milliárdos a New York Timesnak adott interjújában elmondta, hogy

visszavonulása nem egy korszak végét, hanem egy új kezdetét jelenti.

Ma – aki 1999-ben társalapítóként vett részt az Alibaba létrehozásában – a továbbiakban oktatással és jótékonykodással szeretne foglalkozni. „A világ nagy, én pedig még mindig fiatal vagyok, új dolgokat szeretnék kipróbálni” – mondta.

Az 54 éves férfi korábban egyetemi angol tanárként dolgozott, míg barátaival megalapította a kínaiak vásárlási és fizetési szokását alapjaiban felforgató Alibabát. Személyes vagyonát 40 milliárd dollárra becsülik, ezzel a teljesítménnyel pedig ő ma a második leggazdagabb ember Kínában.

Ma a befektetőknek és alkalmazottaknak írt levélében megköszönte az Alibaba valamennyi dolgozójának és annak családtagjainak támogatását, akik nélkül a mamutvállalat nem érhetett volna el ekkora sikereket.

Kiemelt kép: Reuters

 

„Az volt a kihívás benne, hogy mindenki azt mondta, hogy ne, ne, ne! Mi meg azt, hogy de, de, de.”

Rétai Martin, a PocketGuide alapítója