Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Reuters jack ma

Távozik az Alibaba elnöke, Jack Ma, felkészül: Daniel Zhang

Hétfő hajnalban hivatalossá vált, hogy a kínai e-kereskedelmi vállalat, az Alibaba alapítója, Jack Ma visszavonul, utódja az eddigi vezérigazgató, Daniel Zhang lesz. Ma a 2020-as éves közgyűlésig továbbra is tag marad a társaság igazgatóságában.

Az egykori elnök az Alibaba döntéshozói csoportjából, az Alibaba Partnershipből sem lép ki, így  – annak ellenére, hogy ez a csoport nem többségi tulajdonosa a cég részvényeinek – beleszólhat az igazgatósági tagok kinevezésébe. Az egykor tanárként dolgozó kínai milliárdos a New York Timesnak adott interjújában elmondta, hogy

visszavonulása nem egy korszak végét, hanem egy új kezdetét jelenti.

Ma – aki 1999-ben társalapítóként vett részt az Alibaba létrehozásában – a továbbiakban oktatással és jótékonykodással szeretne foglalkozni. „A világ nagy, én pedig még mindig fiatal vagyok, új dolgokat szeretnék kipróbálni” – mondta.

Az 54 éves férfi korábban egyetemi angol tanárként dolgozott, míg barátaival megalapította a kínaiak vásárlási és fizetési szokását alapjaiban felforgató Alibabát. Személyes vagyonát 40 milliárd dollárra becsülik, ezzel a teljesítménnyel pedig ő ma a második leggazdagabb ember Kínában.

Ma a befektetőknek és alkalmazottaknak írt levélében megköszönte az Alibaba valamennyi dolgozójának és annak családtagjainak támogatását, akik nélkül a mamutvállalat nem érhetett volna el ekkora sikereket.

Kiemelt kép: Reuters

Oszd meg!