Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szuperstadiont avathat a Real Madrid és a Barcelona

A két spanyol szuperklub négy év múlva adhatja át régi-új stadionját, majd’ 400-400 millió eurót költenek arénájuk felújítására. Ez 16 új Fradi stadionnak felel meg. 

Az amerikai Forbes listáján ugyan visszacsúszott egy helyet, még így is a legértékesebb labdarúgó-klub a Real Madrid, szorosan mögötte ott az FC Barcelona (a Dallas Cowboys amerikaifutball-csapat előzte meg a két spanyol sztárklubot) – sorrendben ők a 2. és 3. helyet foglalják el.

A Real Madrid a napokban jelentette be, hogy megegyezett az önkormányzattal a Santiago Bernabéu stadion felújításáról. Hónapokkal ezelőtt az örök rivális Barcelona is nyilvánosságra hozta a Nou Camp felújításáról szóló terveket. Elképesztő, XXI. századi arénát varázsolnak a futball két emblematikus színhelyéből. Nézzük a számokat!

Real Madrid – Estadio Santiago Bernabéu
A legendás aréna eddig négyszer adott helyet a legrangosabb európai kupasorozat (BEK/BL) döntőjének (a csapat pedig csúcstartó, a sorozatot eddig 11-szer nyerte meg). Az 50-es években 120 ezresre is bővített stadiont 1944-ben adták át. Az amúgy építési vállalkozó jelenlegi elnök, Florentino Perez első ciklusában még behúzható tetőt ígért a szurkolóknak – mivel megbukott, a tervből nem lett semmi. A felújítást most is többször bedobta, de meg kellett egyezni az önkormányzattal is – már-már úgy tűnt, ebből sem lesz semmi. Perez amúgy maga is szerepel a Forbes világ milliárdosai listáján 1275. az amerikai anyalapunk által becsült 1,4 milliárd dolláros vagyonával.

real_most

A Real Madrid stadionja jelenleg

Építkezés: 2017-2020 (2,5 év)
Férőhelyek száma jelenleg: 81 044 fő
Férőhelyek a felújítás után: 84 044 fő (+ 3000)

real_01

És ilyen menő alumíniumdobozt csinálnak majd belőle

Tervezett költségek: 400 millió euró (összehasonlításul: a Fradi stadion felépítése a bontás után 50 millió euró volt)
Extrák: teljesen befedik a stadiont, új, 360 fokos digitális eredményjelző, külső led-borítás (akár élőképet is ki tudnak vetíteni a stadion külsejére), wifi, új múzeum

real_02

Eső a gyepre sem fog hullani. Az a szép zöld gyep!

real_03

Futurisztikus külső

FC Barcelona – Camp Nou 
A katalán sztárklub 50-es években épített arénája nagy gond a városnak, mivel meccsnapokon hatalmas dugók alakulnak ki, nincs elég parkolóhely. A Nou Camp méretei ma is elképesztőek, hetven évvel ezelőtt egyenesen szenzációszámba ment a százezres stadion. Az aréna méreteit a szurkolók a magyar Kubala Lászlóval magyarázták, a jóképű csatárklasszisnak híre ment a városban, ezért egyre több nő vett jegyet a csapat meccseire, a szurkolók alig fértek el. Néhány évvel ezelőttig tartotta magát az a terv is, hogy a klub 120 ezer ülőhelyes stadiont épít a tengerparton, egy mesterséges szigeten – ennek azonban horribilis költségei lettek volna. Maradt a Nou Camp felújítása.

BARCELONA, SPAIN - AUGUST 1, 2014: Aerial view of Camp Nou - stadium of FC Barcelona. Catalonia

Így néz ki most a Barca stadionja. Többször felvetődött, hogy Kubala Lászlóról nevezzék el

barca_03

A Nou Camp a felújítás után nem lesz teljesen fedett

Építkezés: 2017-2021 (3,5 év)
Férőhelyek száma jelenleg: 99 354 fő
Férőhelyek a felújítás után: 105 000 fő (+ 5646)

barca_04

Korábban befedték volna a stadion oldalát is – ezt végül elvetették

barca_02

Maradnak a dugók meccsnapon – de legalább lesz miben gyönyörködni

Tervezett költségek: 390 millió euró (ez nagyjából Széles Gábor teljes vagyonának felel meg a magyar Forbes becslése szerint)
Extrák: minden szék fedett lesz, 4 új digitális kivetítő, külső ledfal, ingyen wifi, új múzeum

Nem a több néző miatt fontos a felújítás 
Mindkét stadionnál fontos volt a bővítés (mindkét klubcsapat a támogatók, az úgynevezett sociók – magyarul a fizetni is hajlandó szurkolók – tulajdonában van), de ennél is fontosabb szempont volt, hogy a kijutás a tribünökre gyorsabb és egyszerűbb legyen. Az átalakítás egy nagy része a lépcsők és az emeletek átépítése lesz. A bővítésnek határt szabnak az európai szövetség, az UEFA előírásai (a kakasülőről is jól láthatónak kell lennie a pályának), de az ötcsillagos minősítést mindkét klub meg akarta tartani. Persze nem biztos, hogy enélkül is tízezer székkel bővítenék a stadionjukat, ennek elég nagy költségei lennének, miközben a Deloitte kimutatása szerint a Real Madrid ma már bevételeinek csak 22, a Barcelona pedig 21%-át nyeri a meccsnapokon (jegyár + étel, ital).

A stadionokat befedő ledfal és az új óriáskivetítők kiváló reklámfelületek lesznek – erre láthatóan nagy hangsúlyt fektettek, nem véletlenül. A bevételek több mint 40%-a ugyanis mindkét klubnál a szponzorok zsebéből érkezik.

 

Stadionépítési láz – állami segítséggel 
Spanyolországban a válság után szintén megindult a stadion-építési mánia, legtöbbször a helyi önkormányzatok vagy a tartományok erőteljes támogatása mellett. Éppen emiatt júliusban az Európai Bizottság 7 spanyol klubot büntetett meg, a nekik járó társaságiadó-kedvezmény mellett több esetben egyéb – jellemzően a helyi önkormányzatokkal kötött szerződések, telekcsere-ügyletek – miatt.

Köztük van az FC Barcelona és a Real Madrid, de az új stadiont kapó Athletic Bilbao is (épp a stadionépítéshez nyújtott önkormányzati támogatás miatt), valamint a 2019-re új arénába költöző Valencia is. Utóbbi esetében, nemcsak a klub, de az új stadion építéséhez nagyon kedvező bankgaranciát nyújtó autonóm Valencia tartomány is teljesen legatyásodott a válság alatt – most tízmillió eurós tiltott állami támogatást fizethetnek vissza (mivel ez rontotta a versenyben az egyenlő esélyeket). Madridban nem a Real stadionját fogják leghamarabb avatni – a városi rivális Atlético jövőre költözik be új otthonába az 55 ezres Vincente Calderónból egy teljesen új 77 ezres stadionba.

 

 

"Rohadtul nem akarom, hogy úgy keressünk többet, hogy valami kicsit rosszabb lesz."

Gerendai Károly, a Sziget alapító-ügyvezetője