Üzlet

Szuperstadiont avathat a Real Madrid és a Barcelona

Zsiborás Gergő
2016. október 16. 6 perc olvasás

A két spanyol szuperklub négy év múlva adhatja át régi-új stadionját, majd’ 400-400 millió eurót költenek arénájuk felújítására. Ez 16 új Fradi stadionnak felel meg. 

Az amerikai Forbes listáján ugyan visszacsúszott egy helyet, még így is a legértékesebb labdarúgó-klub a Real Madrid, szorosan mögötte ott az FC Barcelona (a Dallas Cowboys amerikaifutball-csapat előzte meg a két spanyol sztárklubot) – sorrendben ők a 2. és 3. helyet foglalják el.

A Real Madrid a napokban jelentette be, hogy megegyezett az önkormányzattal a Santiago Bernabéu stadion felújításáról. Hónapokkal ezelőtt az örök rivális Barcelona is nyilvánosságra hozta a Nou Camp felújításáról szóló terveket. Elképesztő, XXI. századi arénát varázsolnak a futball két emblematikus színhelyéből. Nézzük a számokat!

Real Madrid – Estadio Santiago Bernabéu
A legendás aréna eddig négyszer adott helyet a legrangosabb európai kupasorozat (BEK/BL) döntőjének (a csapat pedig csúcstartó, a sorozatot eddig 11-szer nyerte meg). Az 50-es években 120 ezresre is bővített stadiont 1944-ben adták át. Az amúgy építési vállalkozó jelenlegi elnök, Florentino Perez első ciklusában még behúzható tetőt ígért a szurkolóknak – mivel megbukott, a tervből nem lett semmi. A felújítást most is többször bedobta, de meg kellett egyezni az önkormányzattal is – már-már úgy tűnt, ebből sem lesz semmi. Perez amúgy maga is szerepel a Forbes világ milliárdosai listáján 1275. az amerikai anyalapunk által becsült 1,4 milliárd dolláros vagyonával.

real_most

A Real Madrid stadionja jelenleg

Építkezés: 2017-2020 (2,5 év)
Férőhelyek száma jelenleg: 81 044 fő
Férőhelyek a felújítás után: 84 044 fő (+ 3000)

real_01

És ilyen menő alumíniumdobozt csinálnak majd belőle

Tervezett költségek: 400 millió euró (összehasonlításul: a Fradi stadion felépítése a bontás után 50 millió euró volt)
Extrák: teljesen befedik a stadiont, új, 360 fokos digitális eredményjelző, külső led-borítás (akár élőképet is ki tudnak vetíteni a stadion külsejére), wifi, új múzeum

real_02

Eső a gyepre sem fog hullani. Az a szép zöld gyep!

real_03

Futurisztikus külső

FC Barcelona – Camp Nou 
A katalán sztárklub 50-es években épített arénája nagy gond a városnak, mivel meccsnapokon hatalmas dugók alakulnak ki, nincs elég parkolóhely. A Nou Camp méretei ma is elképesztőek, hetven évvel ezelőtt egyenesen szenzációszámba ment a százezres stadion. Az aréna méreteit a szurkolók a magyar Kubala Lászlóval magyarázták, a jóképű csatárklasszisnak híre ment a városban, ezért egyre több nő vett jegyet a csapat meccseire, a szurkolók alig fértek el. Néhány évvel ezelőttig tartotta magát az a terv is, hogy a klub 120 ezer ülőhelyes stadiont épít a tengerparton, egy mesterséges szigeten – ennek azonban horribilis költségei lettek volna. Maradt a Nou Camp felújítása.

BARCELONA, SPAIN - AUGUST 1, 2014: Aerial view of Camp Nou - stadium of FC Barcelona. Catalonia

Így néz ki most a Barca stadionja. Többször felvetődött, hogy Kubala Lászlóról nevezzék el

barca_03

A Nou Camp a felújítás után nem lesz teljesen fedett

Építkezés: 2017-2021 (3,5 év)
Férőhelyek száma jelenleg: 99 354 fő
Férőhelyek a felújítás után: 105 000 fő (+ 5646)

barca_04

Korábban befedték volna a stadion oldalát is – ezt végül elvetették

barca_02

Maradnak a dugók meccsnapon – de legalább lesz miben gyönyörködni

Tervezett költségek: 390 millió euró (ez nagyjából Széles Gábor teljes vagyonának felel meg a magyar Forbes becslése szerint)
Extrák: minden szék fedett lesz, 4 új digitális kivetítő, külső ledfal, ingyen wifi, új múzeum

Nem a több néző miatt fontos a felújítás 
Mindkét stadionnál fontos volt a bővítés (mindkét klubcsapat a támogatók, az úgynevezett sociók – magyarul a fizetni is hajlandó szurkolók – tulajdonában van), de ennél is fontosabb szempont volt, hogy a kijutás a tribünökre gyorsabb és egyszerűbb legyen. Az átalakítás egy nagy része a lépcsők és az emeletek átépítése lesz. A bővítésnek határt szabnak az európai szövetség, az UEFA előírásai (a kakasülőről is jól láthatónak kell lennie a pályának), de az ötcsillagos minősítést mindkét klub meg akarta tartani. Persze nem biztos, hogy enélkül is tízezer székkel bővítenék a stadionjukat, ennek elég nagy költségei lennének, miközben a Deloitte kimutatása szerint a Real Madrid ma már bevételeinek csak 22, a Barcelona pedig 21%-át nyeri a meccsnapokon (jegyár + étel, ital).

A stadionokat befedő ledfal és az új óriáskivetítők kiváló reklámfelületek lesznek – erre láthatóan nagy hangsúlyt fektettek, nem véletlenül. A bevételek több mint 40%-a ugyanis mindkét klubnál a szponzorok zsebéből érkezik.

 

Stadionépítési láz – állami segítséggel 
Spanyolországban a válság után szintén megindult a stadion-építési mánia, legtöbbször a helyi önkormányzatok vagy a tartományok erőteljes támogatása mellett. Éppen emiatt júliusban az Európai Bizottság 7 spanyol klubot büntetett meg, a nekik járó társaságiadó-kedvezmény mellett több esetben egyéb – jellemzően a helyi önkormányzatokkal kötött szerződések, telekcsere-ügyletek – miatt.

Köztük van az FC Barcelona és a Real Madrid, de az új stadiont kapó Athletic Bilbao is (épp a stadionépítéshez nyújtott önkormányzati támogatás miatt), valamint a 2019-re új arénába költöző Valencia is. Utóbbi esetében, nemcsak a klub, de az új stadion építéséhez nagyon kedvező bankgaranciát nyújtó autonóm Valencia tartomány is teljesen legatyásodott a válság alatt – most tízmillió eurós tiltott állami támogatást fizethetnek vissza (mivel ez rontotta a versenyben az egyenlő esélyeket). Madridban nem a Real stadionját fogják leghamarabb avatni – a városi rivális Atlético jövőre költözik be új otthonába az 55 ezres Vincente Calderónból egy teljesen új 77 ezres stadionba.