Fotó: Fotó: amerikai Forbes
Üzlet

Sztrájkkal akarják jobb belátásra bírni a világ legvagyonosabb emberét a dolgozói

Forbes
2020. június 29. 3 perc olvasás

Nem csak Amerikában elégedetlenek a koronavírus elleni intézkedésekkel az Amazon alkalmazottai, Németország hat nagy raktárában is kétnapos sztrájkba kezdtek.

Miután legalább hét raktári dolgozó már bizonyítottan a koronavírus áldozata lett Amerikában, továbbá a cég második legnagyobb piacának számító Németország Bad Hersfeld-i telephelyén 30-40 friss fertőzöttet regisztráltak, a helyi szakszervezet kétnapos országos sztrájkot hirdetett június utolsó két napjára. A munkabeszüntetés – a Reuters és a CNBC beszámolói szerint – hétfőn és kedden hat nagy raktárat érint Németország-szerte: Lipcsében, Bad Hersfeld-ben, Rheinbergben, Wernében és Koblenzben. 

Korábban az Egyesült Államokban is hirdettek már sztrájkot az Amazon dolgozói, azután, hogy három, a vírusvédekezéssel elégedetlen és nyilvánosan felszólaló alkalmazottat kirúgtak a vállalattól. Ez nemcsak az érintetteteket háborította fel, hanem például az egyik alelnököt, Tim Bray-t is, aki május elején éppen a kritikus hangokat elfojtó kemény fellépés miatt távozott a cégtől. Ahogy akkori blogbejegyzésében fogalmazott: „ez annak a jele, hogy a vállalati kultúrán egy mérgező véráram folyik át”.

A kritikák mostanra az óceán innenső partjára is elértek, az amerikai után a második legjelentősebb piacon is csalódottak amiatt, ahogy Jeff Bezos birodalmában kezelik a koronavírust. A Verdi nevű német szakszervezet vasárnap azt mondta, „az Amazon veszélyezteti a dolgozói életét a vállalati profit érdekében”.

Az Amazon topmenedzsmentje tagadja az efféle kijelentéseket, mint ahogy azt is, hogy lassabban reagálna a vírusveszély jelentetette kihívásokra, mint például kínai konkurense, az Alibaba és a JD.com. Nem ismerik el, hogy raktáraik a kellő védekezés hiányában akár gócpontokká is válhatnak, és váltig állítják, hogy mindent megtesznek a dolgozók egészsége érdekében. Lázméréssel, fertőtlenítéssel, távolságtartással és maszkokkal védekeznek, és ahogy a társaság szóvivője a CNBC-nek nyilatkozta, június végéig 4 milliárd dollárt költöttek a védőfelszerelésekre és intézkedésekre. „Csak Németországban 470 millió kézfertőtlenítőt, 21 pár gumikesztyűt, 19 millió maszkot és hasonló arcot takaró eszközt, továbbá 39 millió kézfertőtlenítő kendőt rendeltünk” – sorolta az adatokat a szóvivő.

Jeff Bezosnak egyébként már a koronavírus első heteiben meggyűlt a baja bizonyos országokkal. Miközben az online rendelések világszerte megugrottak, és ekképp az Amazon részvényei is szárnyaltak, hiszen a cég azon kevesek közé tartozott, akik nem leépítettek, hanem új munkaerőt toboroztak a járvány első hónapjaiban is, Franciaország például jogszabállyal igyekezett kizárólag a létfontosságú árucikkek forgalmazására szorítani az Amazont. Erre válaszul a világ most legvagyonosabb – 113 milliárd dollárral rendelkező – embere átmenetileg teljesen beszüntette franciaországi tevékenységét. Hogy a németországi sztrájkokra mit lép, az még nem tudható.