Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Őszre csúszhat a Szputnyik V európai engedélye

Az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálja az orosz vakcinát, de Moszkva nem kapkod a bekért anyagok elküldésével, ezért csúszhat az EU-s jóváhagyás, ami sok magyar nyári utazását nehezítheti meg. 

A Reuters hírügynökség arról ír német kormányzati források alapján, hogy mivel az orosz fél nem küldte meg időben a kért anyagokat, tovább csúszhat a Szputnyik V covidvakcina engedélyeztetése az EU-ban. Az oroszoknak június 10-éig kellett volna megküldeni a klinikai tesztek adatait, de ezt elmulasztották.

Így leghamarabb szeptemberre lehet meg az engedély, de az eljárás akár egészen év végéig is elhúzódhat. 

Az oroszok részéről a nemzetközi disztribúcióért is felelős Russian Direct Investment Fund azt mondta a Reutersnek, minden szükséges anyagot átadtak az EMA-nak, az egedélyeztetési eljárás menete és annak lezárása a hatóságon múlik. Az oroszok arra számítanak, hogy két hónapon belül meg lehet az engedély. 

A helyzet tehát nem egyértelmű, és nem példa nélküli a bürokratikus kavarás a Szputnyik körül. 

Protekcionista vakcinapolitika nyugatról, világpolitikai játszmák keletről

Macerásabb lesz külföldre utazni 

Mindez a Szputnyikkal oltott magyarok nyári utazását nehezítheti meg, mert az EU-s országok automatikusan nem fogadják el az orosz vakcinát. Nehezíti a helyzetet, hogy nem tudni, hogyan halad a WHO-nál a Szputnyik engedélyeztetése, ha itt az oroszok vészhelyzeti különengedélyt kapnának, mint a Sinopharm, akkor több EU-s ország dönthetne úgy, hogy saját hatáskörben elfogadja a Szputnyikot.

Milyen feltételekkel utazhatunk idén nyáron?

Ennek hiányában vagy kétoldali egyezmények alapján fogadhatják el a Szputnyikot (Magyarország igyekszik minél több ilyen megállapodást tető alá hozni), vagy PCR-tesztekre lesz szükség, ha be akar valaki lépni egy másik EU-s országba. 

Oszd meg!