Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa
Fotó: Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa
Üzlet

Szlovéniában terjeszkedik a hatodik leggazdagabb magyar autós cége

Forbes
2020. június 22. 2 perc olvasás

Szlovénia legnagyobb BMW márkakereskedésének átvételével beléphet az ország autó kiskereskedelmi piacára a Veres Tibor milliárdos érdekeltségébe tartozó Autowallis.

Terjeszkedik az Autowallis: átveszi a legnagyobb szlovén BMW márkakereskedést, írja a cég sajtóközleményben. A szlovén piacra lépés az A-Cosmos d.d. Ljubljana központi helyén lévő márkakereskedésének átvételével történhet a szükséges hatósági (elsősorban versenyhivatali) hozzájárulások megszerzése után. Ezen a helyen az új és használt BMW gépjárművek értékesítése és szervizelése mellett az Autowallis helyi leányvállalata, a Wallismotor Ljubljana MINI gépjárműveket is szervizelhet.

Az Autowallis a ljubljanai BMW márkakereskedés átvételével először jelenik meg kifejezetten külföldi kiskereskedelmi piacon. A csoport a közép-kelet-európai régió 14 országában foglalkozik gépjármű- és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz szolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel és már eddig is jelen volt Szlovéniában, ahol a társaság leányvállalata, a Wallis Automotive Europe a Jaguar és Land Rover márkák kizárólagos márkaképviseletét látja el.

A szlovén piac növekedési lehetőségei, gazdasági mutatói kedvezőek: az ország gazdasága 2014-2016 között átlagosan éves 2,7 százalékos növekedést ért el, míg 2017-ben és 2018-ban 4,8 és 4,1 százalékkal, 2019-ben pedig 2,4 százalékkal bővült a GDP. Szlovénia egy főre eső GDP-je tavaly 39 ezer dollár volt, ami 16,3 százalékkal magasabb a magyarnál, így vásárlóerejét tekintve jó adottságokkal rendelkezik. Szlovéniában az elmúlt években folyamatosan bővült az eladott új autók száma: 2012-ben 50 091, míg 2019-ben 73 452 darab új járművet helyeztek forgalomba.

A tőzsdén jegyzett társaság többségi tulajdonosa Veres Tibor, a Forbes kimutatása szerint a hatodik leggazdagabb magyar.

Borítókép: Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa