Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szlovákia második leggazdagabb emberétől vásárolt cseh repülőgépgyárat Tombor András cégcsoportja

A Jaroslav Hascak szlovák milliárdos érdekeltségébe tartozó Penta Grouptól a Magyarországon frissen bejegyzett Aero Investment Partners Zrt. veszi meg a nagy múltú Aero Vodochody Aerospace cseh repülőgépgyártót. A felvásárló magyar cég többségi tulajdonosa Tombor András magyar üzletember, 49 százaléka a cseh Omnipol csoporthoz tartozó Aero International.

A Magyarországon idén május 1-jén bejegyzett Aero Investment Partners Zrt. veszi meg a katonai kiképző és könnyű harcászati gépeket gyártó cseh Aero Vodochodyt, adta hírül a cseh cég a Forbeshoz eljuttatott sajtóközleményében. A szerződés értelmében a részvények száz százaléka a Penta Grouptól az 51 százalékban Tombor András üzletember és 49 százalékban a cseh Aero International tulajdonában álló cégcsoporthoz kerül. Az új vállalat működtetéséért az Omnipol Csoport felel majd, ez a cég fogja adni a gördülékeny üzletmenethez szükséges szakembereket is.

Az ügylet piaci értékét nem közölték.

A kisebbségi tulajdonos Aero International s.r.o-t Richard Háva és családja birtokolja, akik az Omnipol csoportot is tulajdonolják. A tranzakciónak nem tárgya a repülőgépgyár mellett fekvő repteret birtokló Airport Vodochody a.s. nevű cég, az továbbra is a korábbi tulajdonos Penta Investments tulajdonában marad. A reptér és a repülőgép közötti szerződéses megállapodás értelmében az Aero repülőgépgyártó továbbra is használhatja a létesítményt.

A repülőgépgyár környezet. Fotó: Aero Vodochody

Tombor András neve legutóbb akkoriban szerepelt sokat a sajtóban, amikor Habony Árpád NAV-vizsgálatakor azt mondta: Tombor adott neki kölcsön húszmillió forintot.

Emellett ő a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács elnöke, illetve az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. felügyelőbizottsági elnöke is. 2000-ben az Orbán-kormány kül- és biztonságpolitikai tanácsadó csapatában került a Miniszterelnökségre. Visus Invest Kft. nevű cége vásárolta fel a holland Atmedia Holdings BV. által tulajdonolt piacvezető tévés sales house-t, az Atmedia Kft.-t, amely a TV2 és a közmédia felületeit is értékesíti.

Privatizációs tenderen lett a milliárdosé

„A portfóliónkban az Aero nem szerepelt a hosszú távon fejlesztendő cégek között” – indokolta az eladást Marek Dospiva, a Penta Investment társtulajdonosa. A Jaroslav Hascak szlovák milliárdos (az amerikai Forbes becslése szerint jelenleg a világ 1990. leggazdagabb embere 1,1 milliárd dolláros vagyonával, Szlovákiában ő a 2. legvagyonosabb) tulajdonába tartozó Penta egy privatizációs tenderen szerezte meg a repülőgépgyártót 2006-ban, és alig két éven belül az egymilliárd dollár veszteséggel küszködő céget virágzó vállalkozássá alakították át. A 2016-os alapvető stratégiaváltás jegyében a Penta úgy döntött, hogy az Aero visszatér saját gépeinek gyártásához, és leginkább a katonai/hadászati programokra koncentrál. 

Az Aero Vodochody Aerospace a.s. fő tevékenységi köre a katonai kiképző és könnyű harcászati gépek fejlesztése és gyártása. Működésének száz éve alatt mintegy 11 ezer repülőt gyártott, ezek közül több száz L-39 Albatros még mindig aktívan teljesít szolgálatot hatvan ország hadseregénél és számos kiképző- és gyakorló alakulatnál. Főleg az új L-39NG repülő jóvoltából az Aero piacvezetőnek számít a sugárhajtású kiképző/gyakorló gépek világpiacán.

Borítógép: Aero Vodochody Aerospace

Oszd meg!