Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szinte teljesen leáll a Wizz Air is, a budapesti járatok egy része még működik, Debrecenből kedden már törlik mindet

A héten flottája 85 százalékát földre kényszeríti a Wizz Air – közölte a cég. Már csak három ország maradt, ahonnan indít járatokat, Magyarország, Románia és Bulgária. De a magyar bázisok közül Debrecen már kedden leáll.

A cég friss működési jelentése szerint a teljes leállásra is komoly esély van, mivel az egyes országok hatóságai által bevezetett repülési korlátozások és az emberek elkülönítésére irányuló intézkedések lehetetlenné, illetve fenntarthatatlanná teszik a kereskedelmi célú nemzetközi légiforgalmat. E mellett újabb költségcsökkentő intézkedéseket is bevezettek.

Hozzáteszik, hogy abban a pillanatban, ha a korlátozások mérséklése lehetővé teszi a működést, azonnal újraindítják a járatokat. Újra megnyugtatják a befektetőket a pénzügyi helyzettel, likviditással kapcsolatban is. A közlés szerint egy, a mostani várakozásoknál jóval elhúzódóbb járványt is képes túlélni a cég – ezt egyébként külső elemzők is így látják, a legnagyobb tartalékkal a saját gépekkel repülő Ryanair után a Wizz rendelkezik.

A Wizz Air eddig azt kommunikálta, hogy amíg a repülési korlátozások engedik, próbál működni,

a mostani döntés alapján azonban olyan országokban, illetve bázisokon is leállítja a gépeit, ahonnan még van jópár repülhető útvonal.

Ilyen például Bécs, ahonnan reggel még sok útvonalra lehetett foglalni, de a bejelentés után estére az összes járat nem foglalható státuszba került április végéig. Ez az első lépés szokott lenni a járatok kivételéhez a menetrendből, az utasok napokon belül megkapják az értesítéseket a törlésekről. De hasonló a helyzet London-Lutonnál és a második számú magyar reptérnél is.

Budapestről ugyanis még van jópár útvonal, ahova a következő napokra is van elérhető járat, Debrecenben hétfő éjjel valamivel egy óra után landol az utolsó, Londonból érkező gép. A Wizz foglalási rendszerében már nincsenek benne a következő napokra a debreceni járatok és a repterek információs rendszerei is azt az információt mutatják, hogy kedden már az összes járat törölve. Mivel a Lufthansa sem üzemel már Debrecenbe, ez a reptér lényegében bezár, nem maradt menetrend szerinti személyforgalom.

Az érintett utasoknak célszerű budapesti járatokra átíratni a jegyüket, ezt elvileg maguk meg tudják oldani online. Az elmúlt napokban érvényes gyakorlattal szemben most nem csak automatikus 20 százalékkal növelt Wizz-kredit visszatérítést és kérésre teljes készpénzes visszatérítést ajánl fel a rendszer, hanem átfoglalást is hasonló útvonalra.

Ezzel a gyors leállási döntéssel a Wizz lényegében utoléri a Ryanairt és az Easyjetet, mindkét nagy diszkontcég keddtől állítja le flottája legnagyobb részét. Az Easyet összes magyar járatát törli, a Ryanair néhány Londont tart csak meg a következő hetekre.

Borítókép: Váradi József, a Wizz Air CEO-ja egy korábbi sajtóeseményen.

Oszd meg!

„Minél több lesz a jóság és a szeretet, annál erősebbek leszünk, így feltétlenül sikeresek leszünk”

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin