Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tim Mossholder, Unsplash

Szigorítás: hétfőtől bezárnak az óvodák, iskolák, üzletek és szolgáltatások

Napok óta várható volt, hogy újabb szigorításokról dönt a kormány, íme a részletek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormány friss döntéseiről számolt be a csütörtöki Kormányinfón. A tájékoztatón elmondták, hogy járványmatematikusokkal, virulógusokkal, orvosprofesszorokkal történő folyamatos egyeztetések után az operatív törzs egyhangúlag azt javasolta, hogy szigorítson a kormány a jelenleg érvényben lévő korlátozásokon.

Ha most nem zárnánk, akkor nem a megbetegedések és halálok száma nőne radikálisan, de a nyitás is csak később történhetne meg”

– mondta Gulyás Gergely. 

Gulyás az alábbi döntéseket ismertette:

  • Március 8-tól április 7-ig bezárják az óvodákat, általános iskolákat, a gimnáziumban és egyetemeken a digitális oktatás továbbra is érvényben marad.
  • Március 8-tól 22-ig két hétre bezárnak az üzletek, az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak kivételével. Az intézkedéssel kapcsolatban további részletszabályok várhatók.
  • Március 8-tól 22-ig minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatásokat, részletszabályok itt is holnap várhatóak.
  • Bezárnak a konditermek is, az igazolt sportolók zárt kapuk mellett edzhetnek és játszhatnak meccseket.
  • A parkok és arborétumok nyitva maradnak, itt és a közterületeken továbbra is szabad olyan szabaidős sporttevékenység, ahol tartható a másfél méteres távolság.
  • Maszkhasználat továbbra is kötelező a közterületeken is.
  • Szigorítják a határátlépést személyforgalom esetében, a teherforgalom továbbra is megengedett.
  • Az érvényben lévő bértámogatásokat és adókedvezményeket kiterjesztik azokra, akiknek most be kell zárni. 

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány azt reméli, a járvány utolsó szakaszába léptünk, az átoltottság néhány héten belül meghozza az eredményeket, és március 22-étől fokozatosan nyithatunk. 

A csütörtök reggeli adatok alapján továbbra is nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma. A koronavírus tájékoztató oldal csütörtöki adatai szerint 6278 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdet óta összesen 446 178 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

A vírus reprodukciós rátája most már nálunk az egyik legmagasabb Európában. 

Az elhunytak száma 15 476 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 328 136 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 102 566 főre emelkedett. 6 554 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen.

Gulyás azt mondta, a kormány tervei szerint jövő hétre Magyarországon lesz a legmagasabb az átoltottság az Európai Unióban. 

Az első adag vakcinával beoltottak száma 785 440 főre nőtt, közülük 267 153 fő már a második oltását is megkapta. Csütörtök reggel újabb 250 ezer adag Sinopharm-vakcina érkezett. 

A CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK:

Aki hadra fogható, azt felszívja a piac – újabb magyar programozóiskola terjeszkedik külföldön

Borítókép: Tim Mossholder, Unsplash

Oszd meg!