Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szennyvízből tisztaság: Ausztriában terjeszkedik a magyar tisztítószer, aminek (szinte) nincs ökológiai lábnyoma

Ausztriában terjeszkedik a világ első, 90%-ban újrahasznosított tisztítószere, a magyar mérnökök által fejlesztett Cycle.

A magyar–indiai alapítású Renew Technologies a sikeres magyar termékbevezetést követően immár Ausztriában is értékesíti biomasszából előállított tisztítószercsaládját, a Cycle-t, a DM drogériahálózatában – közölte a cég a Forbes.hu szerkesztőségével.

A Renew Technologies több mint 30 éves hazai és nemzetközi szennyvízkezelési tapasztalattal rendelkező mérnöki cégcsoport tagja, amely a biomassza hasznosításának lehetőségeit kutatja. Egy évtizedes munka eredményeként kifejlesztettek egy eljárást, amivel a szennyvíztisztítási folyamat során visszamaradt szennyvíziszapot fel lehet dolgozni.

A kinyert értékes, természetes alapanyagok egyike az ecetsav, amely a világ legelső, 90%-ban újrahasznosított tisztítószerének fő komponenseként szolgál.

A Cycle a fenntartható körforgásos gazdasági modell egyik kiváló példája, amelynek előállítási folyamata során még új hulladékáram sem keletkezik.

A Cycle csapata, középen Sunny Bhasin, a Renew Technologies tulajdonosa.

Az elismert SGS Institut Fresenius tesztelte és tanúsította a termék kiváló hatékonyságát, amely 2019 júliusában került első alkalommal kiskereskedelmi forgalomba, a DM drogérialánc START! – Induljunk együtt! pályázatának köszönhetően.

A Renew eddig több mint 35 ezer palack tisztítószert értékesített az elmúlt kilenc hónapban Magyarországon. A pozitív piaci fogadtatás és a DM hazai hálózatával kialakult szoros együttműködés kiváló referenciaként szolgált az osztrák drogérialánc számára:

a Renew Technologies Cycle termékcsaládja már Ausztriában is elérhető, az első termékek múlt héten már kikerültek a polcokra.

„Ausztria gazdasága erős és nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, a természetes alapanyagú termékekre. A piacnyitásra vonatkozó döntésünket alátámasztotta továbbá az is, hogy az osztrákok kimagaslóan ökotudatos vásárlók. Bízunk benne, hogy az osztrák vásárlók is hamar megkedvelik az egyedülállóan újrahasznosított természetes alapanyagokból álló termékeinket, amelyeknek kiváló a hatékonyságuk is. A tisztítószereinket továbbra is Magyarországon állítjuk elő és innen szállítjuk Ausztriába” –mondta Sunny Bhasin, a Renew Technologies tulajdonosa.

A Renew kezdetben és nagyrészt saját forrásból fedezi a szennyvíziszap hasznosításának kutatás-fejlesztési költségeit, 2017-ben egy 1,5 millió eurós EU-s támogatást is elnyert, ami segített felgyorsítani az hulladékhasznosításon nyugvó innovációt. Az EU-támogatás segítségével épült berendezés évi 3 millió palack tisztítószer gyártását teszi lehetővé.

A Renew Technologies 2015-ben jött létre egy több mint 30 éves szennyvízkezelési tapasztalattal rendelkező mérnöki cégcsoport tagjaként. Célja az eddig hulladékként kezelt biomassza felhasználási lehetőségeinek folyamatos kutatás-fejlesztése, és az abból előállítható termékek fejlesztése. A Cycle a magyar fejlesztőcsapat terméke.

Oszd meg!