Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szegeden nyit irodát a legnagyobb német légitársaság szoftvercége

A Lufthansa Systems szoftveres megoldásokat fog fejleszteni és tesztelni az új irodában, 10-15 fővel kezdenek.

A budapesti központ után Szegeden is irodát nyit a légiközlekedési informatika egyik meghatározó vállalata, a Lufthansa Systems. Az új egység
10-15 fővel kezdi meg működését Fritz Zsombor irányításával, és a tervek
szerint évente 15-20 új kollégával bővül a létszám.

Szeged kiválasztásában a kedvező földrajzi elhelyezkedés és a jó megközelíthetőség mellett a városban folyó, színvonalas IT-képzés szólt leginkább. „Büszkék vagyunk rá, hogy az informatikai oktatásban innovatív megközelítést alkalmazó, a speciális képzésekben és az üzleti szereplőkkel történő kutatás-fejlesztési együttműködésekben egyaránt regionális éllovasnak számító Szegedi Tudományegyetem partnerei lehetünk” – fogalmazott a Lufthansa Systems Hungária ügyvezető igazgatója, Michael Herrmann. Arról is beszélt, hogy az egyetemmel tavaly nyáron aláírt kutatási megállapodás alkalmazott és ipari kutatási feladatokra egyaránt kiterjed. Így egyebek mellett a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás felhasználására a számítógépes optimalizálás területén, továbbá légi közlekedési feladatok megoldására fejlesztett egyedi algoritmusokra, modellekre és szoftveralkalmazásokra.

Fritz Zsombor és Michael Herrmann a megnyitón. Fotó: Lufthansa Systems

A kooperáció kutatási eredményeit a Lufthansa Systems új termékeinek kialakításához ugyanúgy fogják majd használni, mint a meglévők továbbfejlesztéséhez, amelyek részben akár helyben is megvalósulhatnak. Szegeden a légi és földi személyzet, valamint a légiforgalmi irányítók által használt alkalmazásokat, továbbá a repülőjegy-értékesítés teljes folyamatát végigkísérő digitális megoldásokat fognak fejleszteni és tesztelni.

Az 1995-ben alapított magyar leányvállalat egyidős az útvonaltervezéstől a személyzet beosztásán át a fedélzeti szórakoztatásig minden területet informatikai szolgáltatásokkal lefedő Lufthansa Systemsszel. A cégcsoport több mint 350 légitársaságnak dolgozik, az itt fejlesztett szoftverek közel 700 000 járat működéséhez járulnak hozzá. A 25 éves budapesti irodában jelenleg több mint 450 szakember dolgozik, akik több száz légitársaság és repülőtér mindennapi biztonságos és hatékony működésének tevékeny részesei.

 

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar