Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Százmilliárdnál is többet fizethetett az állam a Telenor negyedéért

A magyar állam az Antenna Hungárián keresztül beszállt a mobilpiac második számú szereplőjébe. Az Antenna Hungária (AH) éves beszámolója szerint az állami cég 101,16 milliárd forintért vásárolta meg tavaly ősszel a TMT Hungary B.V. nevű társaság 25 százalékos tulajdonhányadát – írja a G7.

A TMT Hungary B.V. tartja kezében a magyar Telenort, illetve a csoport ingatlanos cégét, a Telenor Real Estate Hungary Zrt-t. A 75 százalékos pakettet megtartó cseh többségi tulajdonos valószínűleg nem csinált rossz üzletet az adásvétellel.

A második legnagyobb mobilcéget számos vevőjelölttel hírbe hozták az elmúlt években. A piacon 2017 óta tudni lehetett, hogy a norvég anyacég megválna a magyar leánycégtől. A norvégok végül 2018 elején nemcsak a magyar, hanem a bolgár, a szerb és a montenegrói leányokat is eladták, összesen 2,8 milliárd euróért. A csoportot a leggazdagabb cseh üzletember, Petr Kellner szerezte meg. A vállalkozóról mi is többször írtunk már, többek között akkor, amikor az angol Chelsea futballklub iránt érdeklődött, illetve a régió legnagyobb televíziós cégét készült átvenni.

A magyar leány kapcsán időről-időre felröppent a hír, hogy a magyar állam bevásárolná magát a cégbe. Végül tavaly októberben ez az Antenna Hungárián keresztül meg is történt. Eddig a vételárra vonatkozóan csak becsléseink voltak, az Antenna Hungária éves jelentéséből azonban most már látszik, hogy

101,16 milliárd forintos értéken tartják nyilván a részesedést, ami a számviteli szabályok alapján azt jelenti, hogy ennyiért is szerezték.

A Forbes az üzlet bejelentése után becsülte meg a részesedés értékét, akkor azt írtuk, a felek alkupozícióján is sok múlik, de az állam legalább 90 milliárdot biztosan fizetett a pakettért. 

Oszd meg!