Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

CDC // Unsplash

Vizsgálják a Pfizer-vakcina által okozott mellékhatásokat, de az oltás így is biztonságos

Allergiás reakciót vált ki a szérum, sejtik már melyik összetevője lehet a felelős. Az oltás így is biztonságos.

Százezer embernél egynél váltott ki heves allergiás reakciókat a BioNTech és a Pfizer vakcinája az Egyesült Államokban – írja a Portfolio az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -megelőzési Központjának (CDC) adatai alapján.

A központ közel 1,9 millió oltás után 21 esetben jegyzett fel anafilaxiás sokkot, amikor a szervezet idegen anyaggal találkozva súlyos, életet veszélyeztető módon reagál.

A feljegyzett reakciók esetében a bőrkiütés, nyelvdagadás, nehéz légzés és rekedtség fordult elő. Az oltás után átlagosan 13 perccel jelentkeztek a tünetek, de egyik érintett sem halt meg.

A portál idézi a CDC egyik vezető beosztású alkalmazottját,

aki szerint a koronavírus-vakcinára adott anafilaxiás reakció 10-szerese az infuenza elleni védőolátásnál megfigyelhetőnek: a Pfizer-vakcinánál 11,1 eset jut egy dózisra, míg az infuenza-oltásnál csak 1,3.

Ugyanakkor a szervezet szerint ez még mindig nagyon alacsony mutató, a vírus okozta betegség kockázatai sokkal magasabbak, mint a vackináé.

Az allergiás reakciókat mutatók átlagéletkora azonban nem magas, alig 40 év. Már vizsgálják, mely összetevőre indulhat be a reakció, a kutatók a polietilén-glikolra (PEG) gyanakodnak, amelyet még sosem engedélyeztek vakcinákban.

Itthon nagyon alacsony az oltási hajlandóság

Az Európai Gyógyszerügynökség decemberben engedélyezte a Pfizer és a Biontech közös vakcináját. Ugyan csak egyéves alkalmazás után kaphatna engedélyt a vakcina, de az ügynökség most gyorsított eljárásban döntött. A forgalmazáshoz még kell az Európai Bizottság jóváhagyása is, rövidesen meg is érkezett. A jóváhagyás birtokában a tagállamok szabadon szervezhetik meg a tömeges oltást. Magyarországon is van már az oltóanyagból, bár itthon rendkívül alacsony az oltási hajlandóság, a KSH szerint a lakosság 15 százaléka oltatná csak be magát.

A vakcina hatékonyságát 36 ezer főn, köztük 75 év felettieken végzett tesztek alapján mérték. A 18 ezer fő közül, akik placebót kaptak, 162-en produkáltak tüneteket, míg a vakcinával beoltott 18 ezer főből csak 8-an.

Karikó Katalin, a német Biontech alelnökének szabadalma is kellett a legígéretesebbnek tartott koronavírus elleni vakcinához, a magyar professzor történetét nyáron írtuk meg.

CDC // Unsplash


A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.